Traditsioonilised lihavõtteroad

Pille Enden / Kodukiri, 23. märts 2020

Lihavõttepühadeks kaetav laud on rikkalik, paastuaja lõpp lubab taas mitmekesist toitu nautida. Muna- ja lambalihatoidud on levinud kõikjal, kus neid pühi tähistatakse. Ja pasha – erakordne maius, kuhu saab lisada kõike maitsvat ja kohe rohkelt!

Muretainarullid muna-singisalatiga (Jaan Heinmaa)

Muretainarullid muna-singisalatiga
12 tk

Porgand, muuseas, on samuti lihavõtete sümbol! „Porgandi“ loomiseks tuleb keerata tainas fooliumist koonuse ümber, aga poes on ka koonusekujulisi pirukavorme saadaval. Porgandi moodi muretainast rullid on täidetud muna-singisalatiga, mis sobib hästi ka võileivakatteks.

Valmistusaeg 45 minutit + 6–8 minutit ahjus

400 g muretainast
määrimiseks 1 muna +1 tl vett
fooliumit

Muna-singisalat:
5 kõvaks keedetud muna
100 g sinki
2 viilu konservananassi
1,5 dl majoneesi
2–3 tl Dijoni sinepit
3 sl rohelist sibulat
soola
musta pipart
1 pott või punt käharpeterselli

Koori ja haki munad. Haki sink ja ananass, sega munadega. Sega kokku majonees ja sinep, maitsesta soola-pipraga. Ühenda majonees tükeldatud ainetega, lisa hakitud roheline sibul.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Keera fooliumist 12 5–7 cm pikkust koonust. Rulli tainas 2–3 mm paksuseks ja u 40 cm laiuseks plaadiks. Lõika sellest u 1 cm laiused ja 35–40 cm pikkused ribad. Keera need koonuste ümber, nii et iga järgmine keerd katab veidi eelmist (koonusesse ei jää vahesid). Klopi muna veega lahti ja pintselda tainas sellega üle. Pane tainakoonused küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja küpseta 6–8 minuti jooksul kuldpruuniks.
Võta ahjust, lase pisut jahtuda, nii et saad näpuga katsuda, ja eemalda siis ettevaatlikult foolium. Lase täiesti jahtuda ja täida salatiga. Torka salatisse petersellitutt.

Suitsukanašarlott (Jaan Heinmaa)

Suitsukanašarlott
8 tk

Omletirulliga šarlott on toekas ja toitev. Omletirulli värvib roheliseks spinati-toorjuustukreem (kevadel võib spinati asendada karulauguga). Kana asemel võib täidisesse panna suitsukala, nt kuumsuitsulõhet, ning siis võib paprika asendada kurgi ja/või punase sibulaga.

Valmistusaeg 50 minutit + 30 minutit ahjus + 4 tundi külmkapis

Omletirull:
5 muna
5 dl piima
1,5 dl nisujahu
0,5 tl soola
1 sl õli
50 g beebispinatit
150 g toorjuustu
1 sl sidrunimahla
soola, pipart

Täidis:
4 želatiinilehte
400 g suitsutatud kanafileed või kintsuliha
0,5 punast paprikat
50 g tilli
2,5 dl vahukoort
200 g toorjuustu (nt murulaugumaitselist)
2 sl sidrunimahla
0,5 tl musta pipart
1 tl soola

Kuumuta ahi 200 kraadini. Klopi munad lahti, vispelda hulka piim, jahu, sool ja õli. Lase 10 minutit seista, et jahu paisuks. Sega tainas ühtlaseks ja vala küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. Võta ahjust, lase veidi jahtuda ja kummuta teisele küpsetuspaberile.
Eemalda pealmine küpsetuspaber. Rulli küpsetuspaberi abil tihedalt rulli.
Töötle spinatilehed ja toorjuust saumikseriga ühtlaseks püreeks, maitsesta sidrunimahla ja soola-pipraga. Jahtunud omlett keera rullist lahti ja määri spinatimääre ühtlaselt peale. Keera uuesti tihedalt rulli ja lase seista 15 minutit. Lõika 1,5 cm paksusteks viiludeks. Kata ümmargune vorm või kauss toidukilega ja vooderda omletirulli viiludega.
Pane želatiinilehed 10 minutiks külma vette likku. Haki kanaliha, paprika ja till. Vahusta koor ja sega toorjuustuga. Lisa hakitud ained.
Kuumuta sidrunimahl ja lahusta selles kuivaks pigistatud želatiinilehed. Nirista želatiin täidise hulka, samal ajal segades. Maitsesta pipraga ja kui vaja, ka soolaga.
Vala täidis vormi ja kata kilega. Lase vähemalt 4 tundi tarduda. Kummuta vormist ja lõika viiludeks.

Kartulipliinid külmsuitsulõhe ja kalamarjaga (Jaan Heinmaa)

Kartulipliinid külmsuitsulõhe ja kalamarjaga
Neljale

Pliinid on maitsvaimad äsja küpsetatuna, kuid neid võib hiljem ka ahjus üles soojendada. Lisandiks sobivad külmsuitsu- või soolakala ning kalamari.

Valmistusaeg 50 minutit + 2 tundi hapnemiseks

400 g jahuseid kartuleid
1,5–2 dl hapupiima
2 muna
1 dl tatra- või odrajahu
1 tl soodat
0,5–1 tl soola
võid praadimiseks

Serveerimiseks:
2 rohelise sibula vart
100 g kalamarja
150 g külmsuitsulõhet või -forelli
2 dl hapukoort

Koori kartulid ja keeda soolakas vees päris pehmeks. Kurna, pane pott korraks soojale pliidile tagasi, et vesi lõplikult aurustuks. Tambi pudruks, lisa osa hapupiimast, esialgu vähem, las tainas olla pigem paksem. Lase täiesti jahtuda, kata rätikuga ja jäta u 2 tunniks toatemperatuurile hapnema. Võib panna ööseks ka külmkappi, siis kata tainas toidukilega.
Löö munad kausis lahti, lisa kartulimassile koos jahu, soola ja soodaga, sega kõik hästi läbi.
Sulata pannil või, tõsta tainas lusikaga pannile ja küpseta väikesed pannkoogid mõõdukal kuumusel kuldpruuniks, aeg-ajalt keera ümber. (Küpseta veidi kauem kui harilikke pannkooke.) Hoia soojas, kuni kõik koogid on valmis.
Haki roheline sibul, pane väiksesse kaussi. Serveeri soojade pliinide juurde eraldi õhukesed kalaviilud ja kalamari ning hapukoor.

Kerge Waldorfi salat (Jaan Heinmaa)

Kerge Waldorfi salat
Neljale

19. sajandi lõpus New Yorgis Waldorf-Astoria hotellis sündinud kuulus salat sisaldas vaid 3 komponenti: õuna, sellerit ja majoneesi. Kreeka pähklid ja viinamarjad lisandusid hiljem, ka mandariine võib salatisse juurde panna. Igal moel sobib kerge puuviljane salat nii kevadisele külmlauale kui ka näiteks linnuprae lisandiks. Külmlaual pakutavasse salatisse võib panna ka keedetud-küpsetatud kana- või kalkuniliha.

Valmistusaeg 15 minutit

6–8 sellerivart
4 keskmist õuna
0,5 sidruni mahl
1 dl rosinaid
1,5 dl majoneesi
1 dl maitsestamata jogurtit
1 dl hakitud röstitud Kreeka pähkleid
200 g mitut värvi viinamarju (seemneteta)

Viiluta sellerivarred õhukesteks viiludeks. Koori õunad ja eemalda südamikud, tükelda viljaliha kuubikuteks, piserda sidrunimahlaga. Sega kokku seller, õunad ja rosinad. Lisa majonees ja jogurt, sega läbi, lisa pähklid ja poolitatud viinamarjad. Sega läbi ja serveeri kohe.

Pikitud lambapraad (Jaan Heinmaa)

Pikitud lambapraad
Kuuele

Lambaliha saab maitset ürtidest ja küüslaugust ning küpseb pehmeks ja mahlaseks. Liha kõrval küpsenud rooskapsad ja porgandid saavad lihast mõnusat mekki juurde ja on heaks lisandiks prae kõrvale. Liha tasub maitseainetega kokku hõõruda eelmisel õhtul, siis jõuavad maitsed ka sügavamatesse kihtidesse imbuda.

Valmistusaeg 25 minutit + öö läbi külmkapis + 1,5 tundi ahjus

u 2 kg kondiga lambapraadi või -kintsu
6–8 küüslauguküünt
1 pott tüümiani
600 g rooskapsaid
800 g porgandeid
4 sl õli
1 sidruni mahl
soola
musta pipart

Eemalda lihatükilt rasv ja kelmed, hõõru liha soola ja pipraga korralikult kokku.
Koori küüslauguküüned ja lõika õhukesteks viiludeks. Terava noaotsaga torka lihasse ümberringi sisselõiked ja pista neisse küüslauguviilud. Hõõru lihale hakitud tüümianilehed. Mässi kõik toidukilesse ja pane ööseks külmkappi.
Tõsta liha välja tund aega enne ahju panemist. Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori porgandid ja lõika 2–3 jupiks. Sega porgandid ja rooskapsad 2 sl õliga, maitsesta soola ja pipraga, pane ahjupannile. Tõsta pannile lambapraad, hõõru sisse ülejäänud õli ja sidrunimahlaga.
Küpseta 1,5 tundi, kuni liha on pehme. Võta ahjust, kata fooliumiga ja lase 15 minutit seista. Lõika liha viiludeks, serveeri köögiviljadega ja paku pannile kogunenud praeleem kastmeks kõrvale.

Korvikesed toorjuustukreemi ja puuviljadega (Jaan Heinmaa)

Korvikesed toorjuustukreemi ja puuviljadega
12 tk

Kataifi tainast korvikesi on lihtne teha, need jäävad mõnusalt õhulised ja krõbedad. Koos tarretatud toorjuustutäidise ja puuviljadega saad kokku mõnusa magusaampsu. Kataifit leiab poodide sügavkülmaletist. Kui kogu tainast korraga ära ei kuluta, siis lõika ülejääk terava noaga ära ja pane sügavkülma järgmist küpsetamist ootama.

Valmistusaeg 40 minutit+ sulab 30 minutit + 12–15 minutit ahjus

225 g külmutatud kataifi tainast
75 g võid
0,5 dl tuhksuhkrut
võid määrimiseks

Täidis:
4 želatiinilehte
170 g maitsestamata toorjuustu
4–5 sl tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 dl vahukoort
1 sl sidrunimahla
2–3 mandariini
6 füüsalit
50 g viinamarju
1,5 dl apelsinimahla
0,75 dl tarretisesuhkrut

Lase tainal sulada: toatemperatuuril 0,5 h, külmkapis 2–3 tundi.
Kuumuta ahi 160 kraadini. Sulata või ja lase jahtuda. Pane sulanud tainas kaussi, lisa sulavõi ja sega sõrmede abil, kuni tainaniidid on võised. Sega hulka tuhksuhkur. Määri muffinipanni lohud võiga. Tõsta igasse lohku väike torts tainast, vajuta keskelt alla ja äärtest üles, nii et moodustuks korvike. Küpseta 12 –15 minuti jooksul kuldseks.
Võta ettevaatlikult vormist ja pane restile jahtuma. Korvikesed võib 1–2 päeva varem valmis teha.
Pane želatiinilehed külma vette 10 minutiks likku. Täidiseks hõõru toorjuust tuhk- ja vanillisuhkruga ühtlaseks. Vahusta koor. Kuumuta sidrunimahl, pigista želatiinilehed hästi kuivaks ja lahusta sidrunimahlas. Nirista segades toorjuustu hulka, sega hulka vahukoor.
Täida korvikesed seguga: tõsta lusikaga või pigista pritskotist. Pane peale mandriinisektoreid, poolitatud füüsaleid ja viinamarju. Vala mahl kastrulisse ja kuumuta, lisa tarretisesuhkur ja keeda, kuni suhkur on sulanud ja vedelik selge. Lase veidi jahtuda ja nirista väikese lusikaga ettevaatlikult puuviljadele. Lase vähemalt tund aega külmas seista, enne kui serveerid.

Šokolaadi-beseekook (Jaan Heinmaa)

Šokolaadi-beseekook
10tk

Rikkalik šokolaadikook on lihavõttelaual alati oodatud. Mõnusalt õrn ja krõbe beseekate sobib tummise šokolaadipõhjaga imehästi.

Valmistusaeg 25 minutit + 20–25 minutit

4 sl kakaopulbrit
4 muna
3 dl suhkrut
175 g võid + määrimiseks
200 g tumedat šokolaadi
3 sl külma kohvijooki
näpuotsaga soola
2 dl nisujahu

kaunistuseks värvilisi mune, martsipanikujusid vms

Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri 24–25 cm lahtikäiv koogivorm võiga ja puista üle 2 sl kakaoga. Eralda munakollased ja -valged. Lisa rebudele 1 dl suhkrut ja ja vahusta heledaks vahuks.
Sulata kastrulis või. Keera pliidi kuumus maha, pane või hulka tükeldatud šokolaad, lase mõni minut seista, kuni see ära sulab, ja sega siis ühtlaseks. Lase jahtuda. Nirista segu munakollaste hulka samal ajal mikserdades, kuni segu on ühtlane. Lisa külm kohv ja sool. Sõelu hulka jahu ja 2 sl kakaod, sega ühtlaseks.
Vahusta munavalged pehmeks vahuks, vahustamist jätkates nirista vähehaaval hulka 2 dl suhkrut. Vahusta tugevaks-elastseks. Tõsta šokolaaditainas vormi ja määri peale munavalgevaht. Sega see kahvliga kergelt taina pealiskihisse, nii et pind jääks marmorjas.
Küpseta 20–25 minutit, kuni beseekiht on kuldpruun ja krõbe. Võta ahjust, lase jahtuda. Eemalda vormist ja kaunista kommide või martsipanikujudega vms.

Pasha valge šokolaadiga (Jaan Heinmaa)

Pasha valge šokolaadiga
Kaheksale

Pasha ei tohi kevadpühadel laualt puududa! Valge šokolaadiga pasha on eriti maitsev! Valge šokolaad võib olla ka lisandite, nt mustikate ja paisuriisiga.

Valmistusaeg 30 minutit + nõrgub 12 tundi

100 g võid
150 g valget šokolaadi
600 g kohupiima
100 g Kreeka jogurtit
200 g kuivatatud puuvilju (rosinaid, aprikoose, sukaadi, ananassi)
75 g pähkleid-mandleid
1 sidruni riivitud koor ja mahl
2 dl vahukoort
3–4 sl suhkrut
Kaunistamiseks komme, puuvilju jm

Sulata või kastrulis ja tõsta pliidilt. Pane potti šokolaad ja lase mõni minut sulada, sega ühtlaseks. Sega kohupiim ja jogurt omavahel. Sega hulka või-šokolaadi segu. Suuremad kuivatatud puuviljad haki ja sega kõik kohupiima hulka. Sega hulka ka hakitud pähklid-mandlid, riivitud sidrunikoor ja -mahl. Vahusta koor suhkruga ja sega kohupiimamassiga.
Kata vorm niiske marliga. Tõsta segu vormi ja aseta peale raskus. Pane vähemalt 12 tunniks külma nõrguma.
Kummuta pasha vormist alusele ja kaunista kommide või puuviljadega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?