Vana hea väikse uuendusega

Pille Enden, 27. jaanuar 2020

Traditsioonilised eesti toidud on alati oodatud, eriti Eesti sünnipäevakuul. Et see vana hea ikka värskelt maitseks, sobib sinna vahel väike lisand või asendus – roa olemus jääb püsima, aga midagi uut on juures. Selline menüü sobib väga hästi ka riigi aastapäevaks peolauale.

Võileivatordi pallid (Jaan Heinmaa)

Võileivatordi pallid
15–20 tk
Võileivatort pallikeste kujul sobib väga hästi ampsuks enne lauda istumist. Pallid võib varem valmis teha, aga ürdisegus peaks neid veeretama vahetult enne serveerimist, et välimus jääks värske.

Valmistusaeg 40 minutit + 20–30 minutit külmkapis

1 marineeritud kurk
0,5 punast või kollast paprikat
100 g sinki
0,5 hapukat õuna
200 g maitsestamata toorjuustu
1 dl riivjuustu
2 sl sidrunimahla
4 rukkileivaviilu
soola, musta pipart

ürdisegu pallide veeretamiseks:
1 pott hakitud murulauku
1 pott peterselli

Haki kurk, paprika, sink ja kooritud õun üsna peeneks. Sega hulka toor- ja riivjuust. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Eemalda leivaviiludelt koorikud. Leib kas haki või töötle kombainis peeneks, sega teiste ainete hulka. Pane 20–30 minutiks külmkappi tahenema.
Vormi massist pallikesed (d 1,5–2 cm). Haki murulauk ja petersell, sega läbi, pane taldrikule ja veereta pallid ürdisegus läbi. Serveeri tiku otsa torgatuna või väikestes muffinivormides.

Suur hakkliha-kapsa pirukas (Jaan Heinmaa)

Suur hakkliha-kapsa pirukas
16 tk
Plaaditäis ahjusooja pirukat sobib nii kohvilauale kui ka soojaks kergeks eineks kuuma puljongi kõrvale. Talviste vürtsidega saab täidisele anda erilisema meki, kuid neid peaks lisama vaid niipalju, et maitse oleks õrnalt aimatav.

Valmistusaeg 50 minutit+ 25–30 minutit ahjus

500 g valget peakapsast
3–4 dl vett või lihapuljongit
400 g veisehakkliha
3 sl õli
1 sibul
4 küüslauguküünt
2 tl kuivatatud tüümiani
näpuotsaga jahvatatud nelki, kaneeli ja muskaati
2 dl keedetud riisi
1 dl purustatud tomateid
800 g pärmi-lehttainast
soola, musta pipart
1 muna määrimiseks

Haki kapsas, pane potti, lisa vesi või lihapuljong ja veidi soola. Hauta 30–35 minuti jooksul pehmeks. Vahepeal pruunista pannil õlis hakkliha, lisa hakitud sibul ja küüslauk ning hauta 3–4 minutit. Maitsesta tüümiani ja vürtsidega. Lisa hakklihale kapsas, keedetud riis ja purustatud tomatid. Sega läbi ja lase jahtuda.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Jaga tainas kaheks: üks tükk veidi suurem, teine väiksem. Rulli väiksem tükk põhjaks 25 x 30 cm, ääred lõika sirgeks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pane täidis ühtlase kihina põhjale, nii et 2 cm äärtest jääb vabaks.
Teine tükk rulli 30 x 40 cm plaadiks, lõika ääred sirgeks. Vahepeal pintselda põhja ääred külma veega. Nüüd tõsta suurem tükk peale ja suru ääred tihedalt kokku. Soovi korral rulli äralõigatud ääred lahti ja lõika neist tähekesed vm kujundid, määri alt külma veega ja kinnita pirukale.
Määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga ja torgi kahvliga läbi. Küpseta 25–30 minutit. Lase jahtuda ja lõika ruutudeks.

Hapukapsasupp pardilihaga (Jaan Heinmaa)

Hapukapsasupp pardilihaga
Kuuele
Ahjus valmib vana hea hapukapsasupp muretult ja omasoodu. Pardilihaga supp on piisavalt peen, nii et sobib ka peolauale.

Valmistusaeg 20 minutit + 2 tundi ahjus

2 porgandit
1 sibul
1–2 küüslauguküünt
2 sl õli
800 g hapukapsast
2 dl odrakruupe
2 pardikoiba
2–2,5 l vett
1 loorberileht
2–3 tüümianioksa
suhkrut
soola, must pipar

Kuumuta ahi 150 kraadini. Koori porgandid, koori ja haki sibul ja küüslauk. Porgandid lõika viiludeks või kuubikuteks ning hauta potis õlis 4–5 minutit. Pane potti hapukapsas, pardikoivad ja pestud kruubid. Kalla peale vesi, lisa loorber ja tüümianioksad, sool ja suhkur. Kuumuta keemiseni, kata kaanega ja tõsta ahju 2 tunniks hauduma. Vahepeal vaata, kas vedelikku on piisavalt või peab veidi juurde valama.
Võta pott ahjust ja tõsta pardikoivad välja. Timmi supi maitse soola, suhkru ja pipraga sobivaks. Eemalda pardikoibadelt liha, rebi kahvliga peeneks ja kalla supi sisse tagasi.

Kartulikotletid seene-juustutäidisega (Jaan Heinmaa)

Kartulikotletid seene-juustutäidisega
10–12 tk
Nii argisele kui ka peolauale sobiv roog valmib kiiresti ja täidab toekalt kõhtu. Samast tainast võib valmistada ka ilma täidiseta kotlette näiteks lisandiks prae kõrvale.

Valmistusaeg 1,5 tundi

8 suuremat kartulit
2 sl nisujahu
2 muna
1 dl riivsaia + 2 dl paneerimiseks
võid praadimiseks

Täidis:
200 g soolaseeni
1 sibul
1 sl võid
1 dl peterselli
100 g riivjuustu
soola, musta pipart
õli praadimiseks

Hapukoore ja rohelise sibula kaste:
200 g hapukoort
3 rohesibula vart
soola

Koori kartulid ja keeda soolakas vees pehmeks. Nõruta, auruta võimalikult kuivaks. Tambi pudruks, sega hulka munad, jahu ja riivsai, maitsesta soola-pipraga. Jäta 30 minutiks seisma.
Väga soolaseid seeni leota eelnevalt külmas vees. Haki seened. Hakitud sibul hauta kuumal pannil või sees 5–6 minutiga pehmeks. Lisa seened ja kuumuta veel 2–3 minutit. Lase jahtuda ning sega hulka petersell ja riivjuust. Maitsesta soola-pipraga.
Puista suurele taldrikule riivsaia. Võta tainast 2–3 sl suurune ports, vormi palliks ja suru kotletiks (7–8 cm), mille keskele tõsta 2 sl täidist. Vormi uus sama suur kotlet ja tõsta peale. Suru ääred kokku. Nii valmista ka ülejäänud kotletid. Kasta igast küljest riivsaiasse ja prae mõõdukal kuumusel võis kuldpuuniks.
Sega hapukoore hulka roheline sibul ja maitsesta soolaga. Serveeri.

Juustutäidisega pikkpoiss (Jaan Heinmaa)

Juustutäidisega pikkpoiss
Kuuele
Pikkpoiss on tuntud kogu oma headuses. Lisades sinna täidise, saame aga uuema ilme ja rikkalikuma maitse. Juustutäidisega pikkpoiss küpseb koos köögiviljadega, nii et ka viimased saavad lihast head maitset.

Valmistusaeg 40 minutit + 45 minutit ahjus

2 viilu tahket saia
1 dl hapukoort
1 sibul
1 sl õli
800 g segahakkliha (50% veise-, 50% sealiha)
1 muna
1 tl soola
0,5 tl musta pipart


Täidis:
100 g sulatatud juustu
50 g majoneesi
1 dl parmesani


Lisandiks:
3 porgandit
1 sibul
4–5 kartulit
1 väike kaalikas
2 sl õli
soola, musta pipart
5 tüümianioksa

Eemalda saialt koorik, pane viilud kaussi ja kalla peale hapukoor. Lase 15–20 minutit pehmeneda. Haki sibul ja prae õlis helepruuniks, lase jahtuda. Sega hapukoor ja sai hakkliha hulka, lisa sibul ja muna, maitsesta soola-pipraga. Klopi hästi läbi.
Tõsta küpsetuspaberile ja suru 1,5–2 cm paksuseks plaadiks. Sega sulatatud juust majoneesi ja riivjuustuga ning määri hakklihale, nii et ühest küljest jääb äär 5 cm ulatuses vabaks. Keera lihamass täidisega kaetuna ääre poolt paberi abil rulli ja tõsta ahjuplaadile.
Koori porgandid, sibul, kartulid ja kaalikas, lõika sektoriteks ja pane kaussi. Sega soola, pipra ja 2 sl õliga. Tõsta ahjuplaadile pikkpoisi ümber, peale pane tüümianioksad.
Küpseta 200-kraadises ahjus u 45 minutiga pehmeks, vahepeal keera köögivilju aeg-ajalt ümber. Võta ahjust, lase u 10 minutit seista, serveeri.

Suur kohupiimakorp jõhvikate ja kamašokolaadiga (Jaan Heinmaa)

Suur kohupiimakorp jõhvikate ja kamašokolaadiga
12 tk
Rikkalik kohupiimatäidis, jõhvikad ning kamašokolaad annavad korbile hoopis uue ilme ja maitse.

Valmistusaeg 30 minutit + kerkib u 1,5 tundi + ahjus 25 minutit

Pärmitainas:
25 g pärmi
5–6 dl nisujahu
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
2 sl õli
1 muna
1 dl vett
1 dl piima
jahu rullimiseks

Täidis:
2 muna
300 g kohupiima
0,75 dl hapukoort
4 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
1 dl kuivatatud jõhvikaid
100 g kamašokolaadi
tuhksuhkrut pealepuistamiseks

Lahusta pärm käesoojas vee-piima segus. Sega hulka 4 dl jahu, suhkur ja sool. Lisa õli, pool muna (ülejäänu kulub pintseldamiseks) ning käesoe vee-piima segu. Sega korralikult läbi, puista peale veidi jahu ja jäta u 30 minutiks sooja kohta kerkima. Kui tainakogus on kausis kahekordistunud, sõtku juurde ülejäänud jahu ja lase uuesti kahekordseks kerkida. Sõtku tainas jahusel laual hästi läbi. 
Vormi tainas suureks palliks, pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja suru 1–1,5 cm paksuseks kettaks või plaadiks.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega täidiseks kokku munad, kohupiim, hapukoor, harilik ja vanillisuhkur. 2 cm kauguselt taina äärest tee terava noaga ümberringi sisselõige. Suru tainas seestpoolt sisselõiget madalaks ja kata täidisega. Pintselda ääred munaga.
Küpseta 25 minutit. Lase jahtuda ja puista peale tuhksuhkrut.

Assortiikommidega juustukook (Jaan Heinmaa)

Assortiikommidega juustukook
12 tk
Juustukoogi sisse võib kõiksugu põnevaid asju panna. Klassikalised assortiikommid oma erinevate täidistega muudavad koogi mitmekesiseks maiuseks, nii et iga tükk maitseb veidi isemoodi.

Valmistusaeg 25 minutit + 60–70 minutit ahjus

Põhi:
180 g digestiivküpsiseid
75 g võid
2–3 sl vett

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu
1,5 dl suhkrut
1 dl vahukoort
1 muna
0,5 dl kartulitärklist
300 g assortiikomme

Purusta küpsised, sega esmalt hulka sulavõi, siis vesi. Suru küpsisesegu 24 cm lahtikäiva vormi põhja ja tõsta seniks külmkappi, kuni täidist valmistad.
Sega toorjuust ja suhkur, lisa koor, muna ja tärklis.
Lao u 200 g komme põhjale – jäta väiksed vahed, et nad küpsemisel sulades kokku ei vajuks. Vala täidis ettevaatlikult põhjale, nii et kommid ei nihkuks.
Küpseta 175-kraadises ahjus 60–70 minutit. Lase täiesti jahtuda ja kaunista ülejäänud kommidega.

Jõhvika ja valge šokolaadiga mannavaht (Jaan Heinmaa)

Jõhvika ja valge šokolaadiga mannavaht
Neljale-kuuele
Hapukad jõhvikad ja magus šokolaad teevad mannavahust nauditava koosluse. Tavalisest kreemisem-magusam magustoit on ka pidulikul lõunalaual oodatud esineja.

Valmistusaeg 30 minutit

1 l vett
200 g jõhvikaid (sobivad nii värsked kui külmutatud)
1 dl suhkrut
0,25 tl soola
1,5 dl mannat
200 g valget šokolaadi

Peale:
2 sl riivitud valget šokolaadi

Aja vesi ja marjad keema ning keeda u 10 minutiga pehmeks. Suru läbi sõela püreeks, maitsesta suhkru ja soolaga. Vala potti ja kuumuta keemiseni. Vispeldades nirista sisse manna, lase 10–12 minutit nõrgal tulel podiseda.
Võta pliidilt, lisa hulka hakitud šokolaad, lase paar minutit olla ja sega ühtlaseks. Lase jahtuda ja vahusta kohevaks. Serveeri valge riivšokolaadiga.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?