Vastlapäev on tulekul: pajasai vahukoore ja moosiga

Pille Enden / Kodukiri, 27. jaanuar 2020

Vastlakuklid on üks vastlakuu hitte. Ent vahelduseks võib küpsetada vahva pajasaia – vahukoore ja moosiga täidetuna sobib suurepäraselt kukleid asendama.

Pajasai vahukoore ja moosiga
8 tk
Enne täidise vahelepanekut tasub sai sobiva suurusega tükkideks lõigata, sest muidu kipub täidis lõikamisel välja tulema. Küpsetamiseks sobib hästi malm- või savipada läbimõõduga 20–22 cm.

Valmistusaeg 25 minutit + 2 tundi kerkib + 25–30 minutit küpseb

Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
1 dl suhkrut
1 sl kardemoni
1 tl soola
6 dl nisujahu
100 g võid + natuke määrimiseks

Pealepuistamiseks:
3 sl mandlilaaste
2 sl pärlsuhkrut

Täidis:
2 dl vahukoort
250 g maitsestamata toorjuustu
300 g meelepärast moosi (pohl, jõhvikas, must sõstar, kirss vm)

Kuumuta piim käesoojaks, murenda sisse pärm ja sega, kuni see lahustub. Sega hulka suhkur, kardemon ja sool. Vähehaaval lisa jahu, ka pehme või ning sõtku korralikult läbi. Kata kauss rätikuga ja lase kahekordseks kerkida. Sõtku läbi ja vormi palliks.


Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika küpsetuspaberist paras tükk ja aseta paja põhja. Paja ääred määri võiga. Tõsta tainas patta, kata kaanega ja lase veel kord kahekordseks kerkida, u 45 minutit.


Pintselda sai pealt sulavõiga, raputa üle mandlilaastude ja pärlsuhkruga.
Tõsta ahju ja küpseta ilma kaaneta 25–30 minutit. Võta ahjust, tõsta sai pajast välja jahtuma. Siis lõika lapiti 2 või 3 kihiks ja seejärel 6–8 sektoriks. Pane kihtide vahele moosi ja vahukoort ning serveeri kohe.

Pajasai vahukoore ja moosiga (Jaan Heinmaa)
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?