Küpsed viljad purki ja salatisse

Pille Enden, 24. juuli 2019

Augustisoojuses küpsenud vilju on nüüd ohtralt. Muidugi on kõige kasulikum süüa neid kohe, oma parimas värskuses, aga rikkalikku saaki saab töödelda ning seeläbi pikemalt ja mitmekesisemalt nautida.

Hapendatud lillkapsas (Jaan Heinmaa)

Hapendatud lillkapsas

Hapendatud lillkapsas on hea lisand mistahes prae juurde. Kuna hapendatud toit on igati kasulik, võib õisikuid ka vahepalaks haugata. Kauni roosa värvuse annab peet. Hapendamiseks kulub 2–4 päeva, sõltuvalt sellest, kui haput tulemust soovitakse. Kui oodatud maitse käes, peaks purgi külmkappi panema, et hapnemine pidurduks.

3 liitrit
Valmistusaeg 20 minutit + hapnemiseks 2–4 päeva

1,5–2 kg lillkapsast
1 punane peet
1 porgand
5–6 musta pipra tera
3 vürtsitera
2–3 küüslauguküünt
2 l vett
1 dl jämesoola
1 dl suhkrut


Pese lillkapsas ja jaga väikesteks õisikuteks. Koori peet ja porgand, riivi jämeda riiviga või lõika õhukesteks viiludeks. Pane köögiviljad purki ja sega läbi. Lisa pipar, vürts ja kooritud küüslauguküüned. Kuumuta vesi keemiseni, lisa suhkur ja sool. Keeda, kuni maitseained on lahustunud.
Vala kuum soolvesi purki ja lase jahtuda. Jäta 2–4 päevaks toatemperatuurile hapnema. Kui soovitud hapnemistase on olemas, sule purk kaanega ja pane külmkappi.

Baklažaanid Korea moodi (Jaan Heinmaa)

Baklažaanid Korea moodi

Baklažaanisalatit võib süüa juba ööpäev peale valmistamist, kui see on parajalt maitsestunud. Talveks säilitamisel tuleb hoidis pastöriseerida. Kui maitsestamiseks kasutada valmis Korea porgandi maitseainesegu, tuleks vürtsid retseptist välja jätta.

3 liitrit
Valmistusaeg 30 minutit + 25–30 minutit ahjus

2 kg baklažaane
300 g (u 2 tk) porgandit
300 g (3 tk) sibulat
400 g paprikat
väike punt peterselli
1 küüslaugupea
4 sl suhkrut
2 tl soola
1,5 dl valgeveiniäädikat
2,5 dl rapsiõli
1 tl musta pipart
1 tl tšillipulbrit
1 sl koriandriseemneid

Kuumuta ahi 230 kraadini. Tee baklažaanide kooresse ümberringi noaga sisselõiked või torka kahvliga läbi. Pane ahjuvormi ja rösti 25–30 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Samal ajal valmista ette teised köögiviljad. Koori porgandid ja riivi jämeda riiviga. Koori sibulad ja lõika õhukesteks poolratasteks. Poolita paprikad, eemalda seemned ja lõika õhukesteks viiludeks.
Koori jahtunud baklažaanid ja lõika väikesteks kuubikuteks. Sega kõik köögiviljad, lisa hakitud küüslauk, hakitud petersell, sool, suhkur, äädikas ja 1 sl keeva vett. Sega, kuni sool ja suhkur on enam-vähem lahustunud. Sega õli hulka must pipar, tšillipulber või -helbed ja uhmris purustatud koriandriseemned ning lisa köögiviljale. Pane köögiviljasegu purki, kata kaanega ja tõsta ööseks külma. Järgmisel päeval on baklažaanid söömiskõlblikud.
Talvehoidise tarvis tuleks järgmisel päeval purgid kuumutada lahtiselt peale pandud kaantega 20–30 minutit keevas vees. Siis kaas sulgeda, purk tagurpidi pöörata ja jätta jahtuma.

Apelsini ja tšilliga võileivakurgid (Jaan Heinmaa)

Apelsini ja tšilliga võileivakurgid

Kergelt aimatava vürtsi ja õrna apelsinimekiga kurgid on tänuväärt võileivakate, aga ka sobiv lisand prae juurde.

1 liiter
Valmistusaeg 20 minutit + 12 tundi maitsestumiseks

4 väikest kurki või 1 pikk kurk
1 väike sibul
1–2 punase tšilli kauna
2 apelsiniviilu
4 suurt tillivart
2 sl koriandriseemneid
2 sl sinepiseemneid

Marinaad:
6 dl vett
4 sl valgeveiniäädikat
3 tl soola
2 sl suhkrut

Lõika kurgid õhukesteks viiludeks – pikuti, risti või diagonaalis, kuidas rohkem meeldib. Lõika kooritud sibul õhukesteks viiludeks, ka tšilli viiluta õhukeselt.
Pane kurgid, sibulad, tšilli, apelsiniviilud, till ja seemned purki. Mõõda potti vesi, äädikas, suhkur ja sool. Kuumuta keemiseni, sega, kuni suhkur ja sool on lahustunud. Vala kurkidele nii palju kuuma marinaadi, et purk oleks täis. Sulge kaanega ja lase vähemalt 12 tundi maitsestuda.

Paprikasalat (Jaan Heinmaa)

Paprikasalat

Paprikasalat koos küüslaugu ja peterselliga õunaäädika-marinaadis paitab nii maitse- kui nägemismeeli. Kuulsat Gruusia hmeli-suneli maitsesegu leiab hästivarustatud kauplustest.

1 liiter
Valmistusaeg 45 minutit + 15 minutit maitsestumiseks

1 kg eri värvi paprikaid
1 küüslaugupea
1 punt peterselli
0,5–1 sl soola
1–2 sl suhkrut
4–5 sl rapsiõli
2–3 tl hmeli-suneli maitsesegu
1 tl musta pipart
3 sl õunaäädikat

Eemalda paprikatel seemned, lõika viljad pikuti 4–6 tükiks ja pane potti. Lisa purustatud küüslauk, hakitud petersell, sool, suhkur, õli, must pipar ja hmeli-suneli. Sega läbi ja jäta 1 tunniks seisma.
Pane pott pliidile ja kuumuta keemiseni. Kata kaanega, alanda kuumust ja hauta 20–25 minutit, et paprikad pehmeneks, aeg-ajalt sega. Keera kuumus maha ja lisa potti äädikas. Pane paprikad kuumalt steriliseeritud purkidesse ja sule kaantega. Lase jahtuda ja naudi juba järgmisel päeval.

Suvine tomatisalat ja vürtsised tomatid (Jaan Heinmaa)

Suvine tomatisalat

Lihtne maitsev salat küpsetest tomatitest on hea iga suvise prae kõrvale või koos saiaga mõnus eelroog. Eri värvi tomatitest salat on eriti kaunis ja isuäratav.

Kahele
Valmistusaeg 10 minutit + 30 minutit maitsestumiseks

3 tomatit
1 sl hakitud tilli ja peterselli

Marinaad:
0,5 tl Prantsuse sinepit
2 sl oliiviõli
0,5 sl õunaäädikat
1 küüslauguküüs
1 tl mett, vahtra- või agaavisiirupit
soola, musta pipart

Sega marinaadiks sinep, õli, äädikas ja purustatud küüslauk. Maitsesta soola, pipra ja magusainega. Lõika tomatid ratasteks, lao ühe kihina vaagnale ja vala üle marinaadiga. Kata vaagen toidukilega ja pane 30 minutiks külmkappi maitsestuma. Raputa peale hakitud maitserohelist ja serveeri prae lisandiks või eelroaks.

Vürtsised tomatid

Tugevalt vürtsine salat on hea nii suupisteks kui salatiks. Tomatid säilitavad sel moel oma kuju ja on kenad ka purki panduna. Pikemaks säilitamiseks tuleb hoidiseid enne sulgemist 20–25 minutit pastöriseerida.

2 liitrit
Valmistusaeg 35 minutit + 24 tundi maitsestumiseks

2 kg ploomtomateid
4 paprikat
2 tšillipipra kauna
2 küüslaugupead
1 dl hakitud peterselli või koriandrit

Marinaad:
1,25 dl vett
1,25 dl rapsiõli
8 sl suhkrut
2 sl soola
1,25 tl 30% äädikat

Lõika tomatid pooleks või neljaks. Aja seemnetest puhastatud ja väiksemaks tükeldatud paprikad, tšilli ja küüslauk läbi hakklihamasina või töötle kombainis peeneks. Lisa hakitud maitseroheline.
Pane suurde purki kihtidena tomatid, köögiviljasegu ja maitseroheline. Mõõda potti marinaadi ained, v.a äädikas. Keeda u 5 minutit. Kalla kuum marinaad purkidesse köögiviljade peale. Sulge purk, keera tagurpidi ja lase vähemalt 8 tundi seista. Siis on tomatid söömiseks valmis.

Kapsasalat mesises kastmes (Jaan Heinmaa)

Kapsasalat mesises kastmes

Värske suvine kapsas on mahlane ja krõmps, nii et lausa nõuab salatisse panemist. Koos paprika, sibula ja kurgiga mesises kastmes kapsasalat peab suvisel lõuna-või õhtusöögilaual olema!

Neljale
Valmistusaeg 20 minutit + 2 tundi maitsestumiseks

500 g kapsast
2–3 värsket soola- või marinaadikurki
1 suurem paprika
1 sibul

Marinaad:
2 sl mett
3–4 sl õunaäädikat
1 tl soola
3–4 sl oliiviõli


Lõika kapsas peenteks ribadeks ja mudi veidi pehmemaks. Ka kurgid ja seemnetest puhastatud paprika lõika peenteks ribadeks. Haki sibul. Sega kõik tükeldatud köögiviljad.
Sega kastmeks mesi, äädikas, sool ja õli. Vala kapsale ja sega läbi. Kata kauss toidukile või kaanega ja jäta paariks tunniks seisma.
Sega uuesti läbi, kui vaja, maitsesta veel soolaga või lisa õli.

Tikrikompott mündi ja sidruniga, tikri-suvikõrvitsa moos (Jaan Heinmaa)

Tikrikompott mündi ja sidruniga

Mündi- ja sidruninüansiga kompotti saab panna magustoitudesse, serveerida jäätisega või kasutada marju kasvõi koogi küpsetamiseks.

1 liiter 
Valmistusaeg 50 minutit

6–7 dl puhastatud tikreid
2 dl suhkrut
1 keskmine sidrun
4–5 mündioksa

Naksa tikritelt ära varreotsad ja pane tikrid purki(desse). Pista igasse purki mündioksi ja 1–2 kooritud sidruniviilu. Kalla peale nii palju kuuma vett, et purgid on täidetud. Lase 15–20 minutit seista.
Vala vesi purgist kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Lisa suhkur ja kuumuta sulamiseni. Vala purki ja sule. 2 ööpäeva pärast on kompott tarvitamiskõlblik. Säilib hästi ka pikemat aega.

Tikri-suvikõrvitsa moos

Nüüd, mil suvikõrvitsat ohtralt, jagub seda ka moosi sisse. Hapukatele tikritele on suvikõrvits hea mahendav kaaslane. Moos säilib hästi ka ületalve.

1 liiter
Valmistusaeg 25–35 minutit

1 l tikreid
1 kg suvikõrvitsat
1 vanillikaun
1 sidruni mahl
näpuotsaga soola
9 dl moosisuhkrut

Puhasta tikrid, riivi suvikõrvitsad peene riiviga ja pane potti koos pikuti lahti lõigatud vanillikaunaga. Kuumuta keemiseni ja keeda 10–15 minutit, kuni tikrid ja suvikõrvits on pehmed. Lisa sidrunimahl, sega juurde sool ja suhkur. Keeda veel 10–15 minutit. Võta vanillikaun välja, pane moos purkidesse ja sule. Lase jahtuda.

Meloni-banaanimoos (Jaan Heinmaa)

Meloni-banaanimoos

Augustis on melonid mahlased ja mesised. Kui melonist keedetud moosi kinnisilmi maitsta, võiks arvata, et see on maasikatest. Sidrun annab parajalt hapukust.

1,5 liitri
Valmistusaeg 70 minutit + 10–12 tundi

1 kg melonit
2 banaani
2 sidrunit
4,5 dl suhkrut

Koori melon, poolita, puhasta seemnetest ja lõika väikesteks kuubikuteks. Pane kuubikud potti, kalla peale suhkur ja jäta 10–12 tunniks seisma.
Lisa kuubikutele 1 sidruni mahl. Pane pott tulele, kuumuta keemiseni ja keeda mõõdukal kuumusel 30 minutit, eemalda vaht.
Koori teine sidrun (eemalda võimalikul palju valget koorealust kihti, lõika õhukesteks viiludeks. Koori banaanid ja lõika väikesteks tükkideks. Lisa banaan ja sidrun potti, sega läbi ja keeda paksenemiseni.
Pane puhastesse steriliseeritud purkidesse ja sule. Lase jahtuda ja seejärel tõsta jahedasse.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?