Pillega köögis

Pille Enden, 25. september 2018

Pakume teile meie köögitoimetaja Pille Endeni uuest kokaraamatust mõne toreda retsepti sügisõhtuteks.

Jaan Heinmaa

Suvikõrvitsanuudlid külmsuitsulõhe ja päikesekuivatatud tomati kastmes

neljale
Suvikõrvitsanuudlid on igati mõistlik alternatiiv tavalisele pastale. Lihtne ja tervislik ning valmib üsna kiiresti – igal juhul kiiremini, kui võtab aega poodi pasta järele minek. Aga suvikõrvits peab kodus olemas olema.
Valmistamisaeg 25 minutit

800 g suvikõrvitsat
1 sibul
6–7 päikesekuivatatud tomatit
300 g külmsuitsulõhet või -forelli
2 dl kohvi- või vahukoort
võid või õli praadimiseks
soola ja musta pipart
serveerimiseks basiilikulehti

Lõika suvikõrvitsast pikad nuudlid.
Haki sibul ja hauta võis või õlis pehmeks. Lisa pannile hakitud päikesekuivatatud tomatid ja suvikõrvitsanuudlid ning kuumuta, kuni suvikõrvits on peaaegu pehme.
Lisa kohvikoor, maitsesta soola ja pipraga ning hauta veel 2–3 minutit.
Lisa kastmesse tükeldatud kala ja kuumuta nii kaua, kuni see värvi muudab. Serveeri basiilikulehtedega.


Jaan Heinmaa

Asuu

neljale
Tõhus ja mehine söök, mis sisaldab nii liha kui ka lisandeid ja mille maitses mängib olulist rolli hapukurk. Asuud valmistan pannil ja selle haudumisaeg sõltub sellest, millist lihatükki kasutada.
valmistamisaeg 50–60 minutit

600–700 g veiseliha
50 g võid
2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 dl tomatipüreed
7–8 dl vett
600 g kartuleid
200 g soolakurki
hakitud petersellilehti
õli praadimiseks
soola ja musta pipart

Lõika veiseliha peenikesteks kangideks ja pruunista võis. Lisa hakitud sibul ja küüslauk ning prae läbi. Lisa tomatipüree ja kuumuta läbi. Siis lisa vesi – seda peaks olema nii palju, et liha on kaetud.
Hauta 30–40 minutit, kuni liha on pehme.Selleks ajaks peaks vedelikku olema pannile jäänud üsna vähe.
Koori kartulid, lõika umbes 1 cm paksusteks kangideks ja prae eraldi pannil õlis pehmeks.
Lõika kurgid ribadeks, pane koos hakitud peterselliga pannile ja sega läbi. Hauta umbes 5 minutit. Maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka kartulid.

Jaan Heinmaa

Krõbedad õunakolmnurgad

12 tk
Õunaaja lemmik on just selline – õhuline krõbe kest ja hapukas õunatäidis! See on aus küpsetis, milles kodumaiste õunte naturaalne maitse tuleb esile parimas eheduses. Filotaina asemel võid kasutada ka lehttainast.
Valmistamisaeg 20 minutit + 15−20 minutit ahjus

6 filotainalehte
200 g sulatatud võid
1,25 dl suhkrut
4 tl jahvatatud kaneeli

Täidis:
5 keskmist hapukat õuna
0,5 dl vett
1 dl suhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli

Koori õunad ja eemalda südamikud. Lõika õunad kuubikuteks.
Pane õunakuubikud potti ning lisa vesi, suhkur ja kaneel. Hauta kaane all 5−8 minutit, kuni õunad on pehmed. Suru kahvliga natuke pudruks ja lase jahtuda.
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Pintselda 1 tainaleht sulavõiga ning raputa peale suhkrut ja kaneeli. Pintselda teine leht samamoodi ja pane esimese peale. Tee nii veel kaks korda, et saada 3 topelttainaplaati.
Lõika kõik tainaplaadid 3 ühesuuruseks ristkülikuks. Tõsta ristküliku ühte nurka
1 sl õunatäidist, keera täidiseta tainapool peale ja saadud ruut keera murdekoha poolt diagonaalis pooleks, kolmnurgaks.
Pintselda kolmnurki sulavõiga ning raputa peale suhkrut ja kaneeli.
Küpseta umbes 15–20 minutit, kuni pirukad saavad ilusa värvi. Jälgi hoolega, et koorik liialt ei tumeneks.
Lase veidi jahtuda ja serveeri soojalt vanillijäätisega.


Jaan Heinmaa

Kohupiima-küpsisekook lehmakommidega

10 tk
Seda kooki on tehtud meie suguvõsas kogu mu lapsepõlve. Valmistamine läheb päris kähku ja tulemus maitseb imehästi. Vahel panen koogi sisse ka lehmakomme, aga see pole tingimata vajalik.
Valmistamisaeg 20 minutit + üleöö külmkapis

200 g võid
250 g kohupiima
1 sidruni mahl ja riivitud koor
2 pakki (à 180 g) heledaid kandilisi küpsiseid
300 g marmelaadi
100 g lehmakomme
0,5 dl suhkrut
1 dl piima

Hõõru pehme või vahule ja sega kohupiimaga.
Lisa suhkur ja piim ning sidrunimahl ja
riivitud koor. Sega hulka purustatud küpsised. Küpsised võivad jääda väikeste tükkidena,
neid ei pea päris pudiks purustama.
Lisa tükeldatud marmelaad ja lehmakommid.
Sega ühtlaseks massiks, tõsta 24 cm tordivormi
ja kata vorm toidukilega.
Hoia kooki öö läbi külmkapis.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?