Tänavatoit omas kodus

Pille Enden, 21. august 2018

Tänavatoit on aina popim ja põnevam. Mitmekesised maitsed ja nutikad serveeringud lausa kutsuvad mekkima.

Tänavatoitu ei pea ilmtingimata tänaval sööma. Vabalt võib seda ampsata köögilaua taga või mõnusalt diivanil teleka ees.

Nuudlid kanaga Jaan Heinmaa

Nuudlid kanaga

Neljale
Selle roa võib valmistada ka krevettidega või tikkudeks lõigatud köögiviljaga.
Valmistusaeg 20 minutit

2 küüslauguküünt
1 punane tšillikaun
1 suur tomat
2 väiksemat kanafileed
240 g riisinuudleid
2 sl õli
1 suur muna
1,5 tl riivitud laimikoort
2 sl kalakastet
2 sl sojakastet + 0,5 tl suhkrut
10–12 basiilikulehte

Esmalt tükelda kõik komponendid. Haki küüslauk, tšilli ja tomat. Lõika kanafileed väikesteks kuubikuteks. Valmista riisinuudlid vastavalt pakendil olevale õpetusele.
Aja õli vokk- või praepannil hästi kuumaks. Prae küüslauk selles u 1 minuti jooksul kuldpruuniks. Prae kanatükid 3–4 minutiga kuldseks, siis lisa lahtikopitud muna ja kuumuta, kuni see hüübib. Lisa tšilli, laimikoor, kalakaste, suhkruga segatud sojakaste ja tomat ning kuumuta mõni minut. Lisa nuudlid ja kuumuta segades, kuni nuudlid on kastmega segunenud. Võta pann pliidilt ja lisa väiksemaks rebitud basiilikulehed.

Sibula-pakora

Sibula-pakora

Neljale
Pakora on India kandist pärit mõnusalt krõbe frititud snäkk. Pakorat võid teha ka juurviljadest või suvikõrvitsast.
Valmistusaeg 30 minutit

3 keskmist sibulat
2,5 dl kikerhernejahu
1 tl kurkumit
1,5 tl köömneid
0,5 dl hakitud koriandrilehti
2 tl riivitud ingverit
soovi korral hakitud tšillit
3 dl vett
soola
frittimiseks õli
serveerimiseks meelepärast tšatnit või magusat tšillikastet

Koori sibulad, poolita ja lõika u 2 mm viiludeks. Pane kaussi, lisa kõik ülejäänud ained. Lisa vesi ja sega ühtlaseks. Jäta 10 minutiks kaane alla seisma, et sibul veidi pehmeneks ja frittimisel jääks segu paremini kokku.
Vala kastrulisse 5 cm õli ja lase kuumaks. Proovi kuumust sibulatükiga: kui see jääb õli pinnale ja säriseb, siis on õli piisavalt kuum. Nüüd keera pliidi kuumus mõõdukaks. Tõsta segu supilusikaga õlisse ja küpseta u 2–3 minuti jooksul kuldpruuniks ja krõbedaks. Pane korraga potti nii palju segu, et portsud oleksid seal ühe kihina. Tõsta majapidamispaberile nõrguma.
Serveeri kuumalt tšatni või tšillikastmega.

Bataadist ahjufriikad ja krõbedad kanakoivad Buffalo kastmega

Bataadist ahjufriikad

Neljale
Maguskartul ehk bataat on hea vaheldus igapäevasele kartulile.
Suitsutatud paprika oma sügava, veidi magusa mekiga sobib bataadi juurde väga hästi, aga selle võib asendada ka jahvatatud paprikaga.

Valmistusaeg 20 minutit + 30–35 minutit ahjus

2 suuremat bataati
2 sl kartulitärklist
1 tl suitsupaprikat
2–3 sl rapsiõli
soola

Laimidipp:
2 dl hapukoort või maitsestamata jogurtit
1 laimi mahl ja riivitud koor
näpuotsaga suhkrut
soola, musta pipart

Sega dipikastme ained ja pane friikate valmistamise ajaks külmkappi. Koori bataadid ja lõika u 5 mm kangideks, mida leota 10 minutit külmas vees, nõruta ja kuivata. Tõsta siis kilekotti, karpi või kaussi, raputa peale kartulitärklis ja suitsupaprika. Sule kott või karp ja raputa korralikult läbi. Laota kangid ühe kihina ahjuplaadile, sega õliga läbi ja küpseta 200kraadises ahjus 30–35 minutiga krõbedaks. Võta ahjust ja riputa peale soola. Serveeri laimidipiga.

Krõbedad kanakoivad Buffalo kastmega

Neljale
Bataadifriikad saad panna küpsema ka kanakoibade juurde, aga siis, kui koivad on juba 10–15 minutit ahjus olnud.
Buffalo kaste on kuulus eelkõige kanatiibade lisandina, aga sobib oma vürtsikuse ja puhta maitsega väga hästi ka muude snäkkide juurde.

Valmistusaeg 25 minutit + 40–45 minutit ahjus

3 dl hapupiima
4–5 küüslauguküünt
1 väike šalottsibul
8 kana poolkoiba
1 dl jahu
1 dl maisitärklist
1 tl jahvatatud paprikat
soola, pipart
õli plaadi määrimiseks

Buffalo kaste:
75 g võid
0,5 dl teravat tšillikastet
2 purustatud küüslauguküünt
laimimahla
soola, musta pipart

Klopi hapupiim, riivitud küüslauk ja hakitud šalottsibul suuremas anumas läbi ja pane kanatükid sellesse 24–48 tunniks marineeruma. Hoia külmkapis.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Sega jahu, tärklis, paprika, sool ja pipar. Võta kanatükid marinaadist, raputa üleliigne marinaad maha ja veereta koibi jahusegus. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri õliga. Pane kanakoivad ahjuplaadile ja küpseta 45–50 minuti jooksul krõbedaks, vahepeal keera ümber.
Kuumuta kastrulis või, lisa tšillikaste ja maitseaineid. Kuumuta, kuni või on sulanud ja kaste ühtlane. Timmi maitse laimimahla, soola ja suhkru sobivaks. Serveeri kana juurde.

Frititud kartulikoored

Frititud kartulikoored

Neljale
Kartuleid koorides ei pea koori sugugi ära viskama, sest neist saab maitsva snäki. Pealegi on koore all kõige rohkem väärtuslikke toitaineid.
Valmistusaeg 20 minutit

600 g keskmisi või suuremaid kartuleid
2 sl õli
0,5 sl tüümianilehti
1 tl sidrunimahla
soola, musta pipart
õli frittimiseks

Kaste:
2 dl hapukoort
2–3 sl bbq-kastet
pisut sidruni- või laimimahla
soola, pipart

Pese kartulid hästi hoolikalt puhtaks ja lõika koorest pikemad ribad. Sega kausis 2 sl õli ja maitseained, sega hulka kartulikoored. Aja õli potis kuumaks ja friti koored kuldpruuniks ja krõbedaks. Koori võib ka 225kraadises ahjus 25–30 minutit küpsetada.
Sega kastme ained. Serveeri krõbedate kartulikoortega.

Pita-leivad kana, köögiviljade ja fetaga

Pita-leivad kana, köögiviljade ja fetaga

Neljale
Kreekapärane pita kana, salati, köögiviljade ja fetaga annab ühe korraliku kõhutäie. Sama täidise võib keerata ka soojendatud tortilja või lavaši sisse.
Valmistusaeg 30 minutit + 2–3 tundi marinaadis

2 kanafileed
6–8 pitat
punt rohelisi salatilehti
2 värsket soolakurki
2 tomatit
1 punane sibul
2 sl musti oliive
150 g fetajuustu
3–4 sl hapukoort

Marinaad:
0,5 dl oliiviõli
0,5 dl sidrunimahla
3 sl kreeka jogurtit
1 sl punaveiniäädikat
0,75 dl hakitud punast sibulat
2 küüslauguküünt
1,5 tl kuivatatud punet
1 tl kuivatatud tüümiani
soola, musta pipart

Sega õli, sidrunimahl, jogurt, punaveiniäädikas, hakitud sibul ja küüslauk ning kuivatatud pune ja tüümian, maitsesta soola ja pipraga. Pane kanafileed kaussi, vala peale marinaad, kata kauss ja jäta 2–3 tunniks maitsestuma.
Võta kanafileed marinaadist ja küpseta grill- või praepannil või grillil 6–8 minutit kummaltki poolt. Lase mõni minut seista ja lõika ribadeks.
Soojenda pitad ahjus või kuival pannil. Tõsta neile salatilehed, kanaribad, ribadeks lõigatud kurk, sektoriteks lõigatud tomat, sibula- ja oliiviviilud. Jaga peale fetakuubikud. Tõsta igale leivale peale törts hapukoort. Keera toruks ja serveeri kohe.

Pelmeenid hiinapäraselt

Pelmeenid hiinapäraselt

Neljale-kuuele
Hiina tänavatoit dim sum nõuab küll aega ja näputööd, aga pakub ka mõnusaid maitseid ja on üsna toitev. Täidist saab varieerida, lisades kana asemel sealiha, krevette, tofut või valmistada see ainult köögiviljast.
Valmistusaeg 50 minutit + kerkib 1 tund 50 minutit

Tainas:
5 dl jahu
2 sl suhkrut
1 tl kuivpärmi
0,25 tl soola
2 dl käesooja vett

Maitsesegu:
1 tl köögiviljapuljongi pulbrit
0,25tl suhkrut
0,25 tl soola
pipart
1 sl sojakastet

Täidis:
50 g šampinjone
0,5 kollast paprikat
50 g hiina kapsast
2 rohelise sibula vart
50 g riisinuudleid
1 sl maisitärklist
näpuotsasuurune tükk ingverit, riivitult
300 g kanahakkliha
2 tl seesamiõli
praadimiseks õli

Serveerimiseks:
0,5dl sriracha-kastet vm teravat tšillikastet
0,5 dl austrikastet

Sega kausis jahu, suhkur, kuivpärm ja sool, lisa 2 dl käesooja vett. Sõtku korralikult läbi. Kata kauss rätikuga ja lase kerkida kahekordseks, umbes 1,5 tundi.
Tükelda ained. Haki seened, paprika, hiina kapsas ja roheline sibul. Leota nuudleid soojas vees 5–6 minutit, nõruta ja haki.
Pane kõik maitsesegu ained kaussi. Sega eraldi kausis maisitärklis 2 sl külma veega ja tõsta kõrvale.
Kuumuta riivitud ingverit pannil 1 sl kuumas õlis pool minutit. Lisa kanahakkliha, hakitud seened ja paprika ning maitsesegu ja prae 1 minut. Vala pannile maisitärklis ja kuumuta, kuni segu pakseneb.
Lisa hakitud hiina kapsas, kuumuta läbi ja võta pann pliidilt. Lisa nuudlid, hakitud roheline sibul ja seesamiõli. Sega hästi läbi ja jahuta.
Suru tainast õhk välja. Jaga tainas 20–25 “pinksipallikeseks”. Lase u 20 minutit kaetuna kerkida.
Vajuta pallid lapikuks ja rulli õhukeseks. Venita ääred hästi õhukeseks, keskelt võib jääda paksem. Rullitud tainas kata niiske rätikuga, et see ära ei kuivaks.
Pane iga ketta keskele 2 tl täidist. Tõsta ääred üles keskele kokku ja keera väike vint peale, et paremini koos seisaks.
Vala pannile 1–2 sl õli, pane pooled pelmeenid pannile 0, 5 cm vahedega. Teised kata seniks rätikuga. Prae 1–2 minutit, piserda peale veidi vett. Siis vala pannile 1 dl vett, kata kaanega ja auruta 2–3 minutit, kuni vesi ära aurab ja pelmeenide maht on kahekordne. Põhi peab jääma krõbe. Lisa pannile õli ja valmista samamoodi ülejäänud pelmeenid.
Sega sriracha ja austrikaste. Serveeri pelmeenide juurde.

Väikesed pontšikud õunamoosiga

Väikesed pontšikud õunamoosiga

Kaheksale
Vanad head pontšikud on tänavatoiduks vägagi sobivad. Valmista kõrvale Eesti hapukatest õuntest moos või paku muud meelepärast keedist.
Valmistusaeg 45 minutit + kerkivad 2 tundi 10 minutit

Tainas:
1,5 tl kuivpärmi
2,25 dl piima
50 g suhkrut
7–7,5 dl nisujahu
0,5 tl soola
1 suur muna
2 tl vanilliessentsi
25 g võid
1 l õli frittimiseks
2 dl suhkrut veeretamiseks
1 tl jahvatatud kaneeli

Õunamoos vanilli ja kardemoniga:
0,5 kg hapukaid õunu
1–1,5 dl vett
2–2,5 dl suhkrut
vanillikaun
1 tl jahvatatud kardemoni

Sega kausis pärm, käesoe piim ja 50 g suhkrut. Jäta rätikuga kaetuna sooja kohta 15–20 minutiks seisma, kuni segu hakkab veidi mullitama.
Sega jahu ja sool, klopi hulka muna ja vanilliessents. Lisa pärmisegu ja sega, kuni saad ühtlase taina. Sõtku läbi, vajadusel lisa veel jahu, kuid vaid nii palju, et tainas jääks pehme. Tõsta tainas kaussi, kata õhukeste võiviiludega ja lase rätiku all kahekordseks kerkida.
Vahepeal tee õunamoos. Tükelda õunad ja pane potti, lisa veidi vett. Kuumuta, kuni vesi hakkab keema, kata kaanega, alanda kuumust ja hauta 20–25 minutit, kuni õunad on hästi pehmed. Hõõru läbi sõela, saadud püree vala potti, lisa suhkur, poolitatud vanillikaun ja kardemon. Kuumuta läbi ja lase jahtuda. Eemalda vanillikaun ja serveeri pallide juurde.
Nüüd sõtku või taina hulka. Jaga tainas väikesteks, pöidlaotsa suurusteks tükkideks. Vormi pallideks, pane küpsetuspaberile, kata toidukilega ja lase veel kord kerkida.
Aja õli kastrulis kuumaks ja küpseta pallid selles pruuniks. Tõsta välja ja nõruta. Veereta sooje palle suhkru ja kaneeli segus. Serveeri moosiga.

Takod toorjuustukreemi ja puuviljadega

Takod toorjuustukreemi ja puuviljadega

Neljale
Magusa krõbeda kesta, mõnusa kreemi ja mahlaste puuviljadega amps valmib kähku. Puuviljad võib kreemi peale tõsta või juba eelnevalt kreemi sisse segada. Kreem peaks mõni aeg külmkapis tahenema.
Valmistusaeg 20 minutit

150 g maitsestamata toorjuustu
2 sl hapukoort või paksemat jogurtit
1,5 sl + 2 sl suhkrut
0,5 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
0,5 tl jahvatatud kaneeli
4 maisi-tako kesta
1,5 sl sulatatud võid
1 banaan
1 kiivi
3–4 ploomi
kaneeli

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Hõõru toorjuust, hapukoor, 1,5 sl suhkrut ja vanill ühtlaseks ning tõsta takode valmistamise ajaks külmkappi.
Sega 2 sl suhkrut kaneeliga. Määri takod üle sulavõiga ja kasta kaneeli-suhkru segusse. Küpseta 4–6 minutiga kuldpruuniks ja krõbedaks. Lõika puuviljad viiludeks või kuubikuteks. Lase takodel toatemperatuurini jahtuda ja tõsta kreem sisse – kas lusikaga või kondiitrikotist. Pane peale puuviljad.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?