Seeneaeg

Pille Enden, 21. august 2018

Parim seeneaeg on veel ees. Vahel pakub mets oma ande kasinamalt, vahel lahkemalt, kuid varasügisel on seenevalik kõige rikkalikum.

Kui metsa minna pole mahti või saak on kehvakene, saab maitsva kastme ka šampinjonidest või austerservikutest.

Seene-tomatikaste polentaga

Neljale
Itaaliapärane seenekaste polentaga saab maitsev nii puravike kui pilvikutega, aga suurepärase tulemuse annavad ka kupatatud või soolatud riisikad, näiteks männiriisikad.
Valmistusaeg 35 minutit

Seenekaste:
400 g värskeid seeni (puravikke, pilvikuid vm)
4 küüslauguküünt
pool punast tšillikauna
0,5 dl oliiviõli
25 g võid
2,5 dl köögiviljapuljongit
1 sl tomatipüreed
petersellilehti

Polenta:
3,5 dl maisimannat
1 l vett
50 g võid
Parmesani juustu
soola

Puhasta ja tükelda seened. Haki küüslauguküüned ja tšilli. Kuumuta pannil õli ja või. Lisa küüslauk ja tšilli ning kuumuta läbi. Lisa tükeldatud seened ja kuumuta 4–5 minutit. Kalla pannile puljong, siis tomatipüree ja hauta veel 3–4 minutit, kuni kaste veidi pakseneb. Sega hulka hakitud petersell.
Polenta valmistamiseks aja 1 liiter soolaga maitsestatud vett keema. Hoogsalt segades nirista hulka maisimanna. Alanda kuumust ja hauta, aeg-ajalt segades, umbes 30 minutit, kuni polenta hakkab poti äärtest eralduma. Sega hulka või.
Aseta polenta suurele taldrikule, riivi peale parmesani ja tõsta juurde seenekaste.

Jaan Heinmaa
Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?