Suveõhtu road

Pille Enden, 28. mai 2018

Suveõhtu viib mõtte grillimisele ja seekord – lisaks muule – grillime ka saia. Oma koht menüüs on kergetel salatitel, mida pakkuda lisandiks või iseseisvalt. Maiustamiseks valmistame rabarberi ja maasikaga kooke ning magustoitu peidame rohkelt vitamiine.

Grillsai singi, juustu ja rukolaga Jaan Heinmaa

Grillsai singi, juustu ja rukolaga

Mõnus suupiste õhtu alustuseks. Saiataina saab kuni 12 tundi varem valmis teha ja siis kiirelt grillil valmis küpsetada. Sink, juust, roheline salat või muu meelepärane lisand soojal saial maitseb imehästi. Saiu saab küpsetada ka pliidil grillpannil.

4 saia
Valmistusaeg 20 minutit + tainas kerkib 1,5–2 tundi

1 pakk (11 g) kuivpärmi
2 tl soola
1 sl suhkrut
0,5 dl oliiviõli
5,5 dl käesooja vett
12–13 dl nisujahu
6–7 viilu prociuttot vm toorsuitsusinki
suur punt rukolalehti
150 g kitsejuustu, fetat vm pehmet juustu
palsamiäädikakreemi
peale niristamiseks
õli pintseldamiseks

Sega kausis pärm, sool, suhkur, oliiviõli ja vesi. Lisa jahu ja sega-sõtku ühtlaseks tainaks. Kata kauss kaane või toidukilega ja jäta toatemperatuurile 1,5–2 tunniks kerkima. Seejärel võid kohe saiu küpsetada või taina kuni 12 tunniks külmkappi ootele panna, külmana on seda parem vormida.
Jaga tainas jahusel laual neljaks, rulli tükid 0,5 cm paksusteks plaatideks (piklikeks või ümmargusteks). Pintselda tainaplaadid ja grilli rest õliga ja tõsta saiad restile. Küpseta nõrgal kuumusel 4–5 minutit, pööra ümber ja küpseta veel 3–4 minutit. Soojadele saiadele murenda peale juustu, sinki, rukolalehti ning nirista üle palsamiäädikakreemiga. Serveeri kohe.


Lillkapsa-brokoli salat avokaadokastmega Jaan Heinmaa

Lillkapsa-brokoli salat avokaadokastmega

Salat sisaldab rohkelt köögivilju: brokoli ja lillkapsas säravad siin koos maisi ja kikerhernestega ning kohal on põnev avokaadokaste.

Kuuele
Valmistusaeg 20 minutit

1 väiksem lillkapsas
1 väike brokoli
0,5 punast paprikat
1 väike punane sibul
2 sl hakitud rohelist sibulat
1 purk (170 g) konservmaisi
1 purk (420 g) kikerherneid
hakitud peterselli

Avokaadokaste:
1 küps avokaado
1 dl majoneesi
1 sl sidrunimahla
1 hakitud küüslauguküüs
0,5 tl Worcesteri kastet
soola, pipart

Haki lillkapsas, brokoli, paprika ja sibulad. Sega kokku, lisa nõrutatud mais ja kikerherned.
Töötle kastme ained kombainis või blenderis ühtlaseks. Sega salati ainetega, puista peale petersellilehti.


Kruubisalat köögiviljade ja grillitud seafileega Jaan Heinmaa

Kruubisalat köögiviljade ja grillitud seafileega

Tõhus toitev salat sisaldab kõike, mida täisväärtuslikuks toidukorraks vaja: köögi- ja teravilja ning liha. Suitsupaprika marinaadis annab salatile mõnusa maitse, aga selle puudumisel võib kastmesse panna jahvatatud paprikat.

Kuuele
Valmistusaeg 45 minutit

2 dl odrakruupe
500 g sea välisfileed
1 sl oliiviõli
4 suurt redist
3 kollast väikest peeti
2 keskmist porgandit
3 rohelist sibulat
1 dl hakitud röstitud Kreeka pähkleid
50 g spinatilehti

Vinegrettkaste suitsupaprikaga:
1 dl oliiviõli
0,5 dl punaveiniäädikat
1,5 sl vedelat mett
2 tl Dijoni sinepit
1 tl suitsupaprikat
soola, musta pipart

Pese kruubid, keeda soolakas vees u 25 minutiga pehmeks, kurna ja loputa külma veega. Nõruta.
Määri liha õliga ning maitsesta soola ja pipraga. Grilli 15–18 minutit, aeg-ajalt pöörates. Võta grillilt, lase 5 minutit jahtuda ja lõika õhukesteks viiludeks.
Samal ajal lõika redised õhukesteks viiludeks, koori peedid ja porgandid ning lõika samuti hästi õhukesteks viiludeks, haki roheline sibul. Sega kastme ained. Sega redis, peet, porgand, roheline sibul, pähklid ja kruubid. Sega hulka väiksemaks rebitud spinatilehed ja lõpuks kaste, maitsesta soola ja pipraga. Pane peale lihaviilud.


Tsitrusemarinaadis lõhe peedikastmega Jaan Heinmaa

Tsitrusemarinaadis lõhe peedikastmega

Grillkala on alati maitsev ja passib hästi suvisele söögilauale. Õrna tsitrusemaitse ja veidi magusa mekiga kala kaaslaseks on kergelt krehvtine peedikaste ning kõrvale sobib värske salat.

4–6 sööjale
Valmistusaeg 45 minutit

4 mandariini (või 2 apelsini) mahl ja riivitud koor
1 laimi mahl
1 dl viina
3 sl mett
1 nahaga lõhefilee (u 1 kg)
soola, pipart

Peedi-mädarõikakreem:
250 g keedetud peeti
2 dl Kreeka jogurtit
2 sl mädarõigast
punt murulauku

Pane mandariinimahl ja -koor ning laimimahl kastrulisse, lisa viin ja mesi, maitsesta soola ja pipraga ning keeda 8–10 minutit, kuni maht on vähenenud poole võrra.
Eemalda lõhefileest luud ja lõika filee 6–8 võrdseks tükiks, nii et nahka läbi ei lõika. Riputa peale soola ja pipart. Pane filee õliga määritud fooliumile. Nirista peale mandriinikaste. Grilli lõhet 15–25 minutit, sõltuvalt filee paksusest.
Peedikreemi jaoks riivi peet peene riiviga, nõruta ja pigista võimalikult kuivaks. Sega jogurti hulka koos mädarõika ja hakitud murulauguga, maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kala juurde.


Troopilise maitsega grillkana Jaan Heinmaa

Troopilise maitsega grillkana

Kui ilm on jahe, saab sooja troopika maitsetest. Ananassi mekiga marinaadis kana koos grillitud ananassiga on just selline roog, mis lõunamaise olemise tekitab. Kõrvale võib pakkuda riisi või kuskussi.

Neljale
Valmistusaeg 30 minutit + vähemalt 3 tundi marinaadis

400 g kanafileed
1 väike ananass
1 tl õli
serveerimiseks rohelist sibulat

Marinaad:
1,5 dl ananassimahla
1 dl ketšupit
0,75 dl sojakastet
0,75 dl pruuni suhkrut
2 küüslauguküünt
1 sl riivitud ingverit

Sega marinaadiks ananassimahl, ketšup, sojakaste, pruun suhkur, purustatud küüslauk ja ingver. Pane kanafileed kilekotti või kaussi ja kalla peale marinaad. Lase vähemalt 3 tundi või öö läbi maitsestuda. Koori ananass, lõika rõngasteks ja poolita.
Kuumuta grill. Määri rest õliga ja pane kanafileed peale. Pintselda pealt marinaadiga ja grilli 7–8 minutit kummaltki poolt. Määri ananassirõngad õliga ja grilli 2 minutit kummaltki poolt. Serveeri kana ananassi ja hakitud rohelise sibulaga.


Rabarberi-beseekook kookose ja martsipaniga Jaan Heinmaa

Rabarberi-beseekook kookose ja martsipaniga

Martsipanimaitseline põhi ja kookosemaitseline täidis annavad kokku eriti mõnusa meki.

10 tk
Valmistusaeg 40 minutit + 30 minutit külmkapis + 35 minutit ahjus

Põhi:
3 dl nisujahu
100 g võid
100 g martsipanimassi
2 sl külma vett

Täidis:
500 g rabarberit
1 dl suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl kartulitärklist
0,5 dl kookoshelbeid

Besee:
4 munavalget
2 dl suhkrut

Näpi jahu, või ja martsipan puruks. Lisa vesi ja suru tainaks. Kata 26 cm pirukavormi põhi ja ääred tainaga, torka kahvliga läbi ja pane pooleks tunniks külmkappi. Võta külmast ja küpseta 170kraadises ahjus 15 minutit. Alanda kuumust 150 kraadini.
Tükelda rabarber, pane potti ning lisa suhkur ja kaneel. Kuumuta tasasel tulel 8 –10 minutit või kuni rabarber on pehme. Sega kartulitärklis vähese külma veega, lisa segades rabarberile. Lase korra keema tõusta ja tõsta pliidilt. Sega hulka kookoshelbed ja kalla põhjale. Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vahustamist jätkates lisa vähehaaval suhkur. Vahusta edasi, kuni vaht on tugev ja läikiv. Määri vaht pirukale, tõsta ahju ja küpseta 20 minutiga kuldpruuniks.


Kohupiima ja valge šokolaadi kreem kuusevõrsete ja maasikatega undefined

Kohupiima ja valge šokolaadi kreem kuusevõrsete ja maasikatega

Lihtsalt valmiv õrnroheline magustoit sisaldab ohtralt väärtuslikke vitamiine. Kuusevõrsed võib asendada mündi- ja spinatilehtede seguga.

Neljale
Valmistusaeg 15 minutit + 1 tund külmkapis

1,5 dl kuusevõrseid
150 g valget šokolaadi
400 g kohupiimapastat
4–6 maasikat

Püreesta kuusevõrsed (et see paremini õnnestuks, võid lisada veidi vett). Sulata šokolaad vesivannil. Sega kuusevõrsepüree kohupiimaga, sega hulka valge šokolaad. Tõsta purkidesse või pokaalidesse ja pane vähemalt 1 tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist lao peale hakitud maasikad.

Kohupiimakook maasikatarretisega Jaan Heinmaa

Kohupiimakook maasikatarretisega

Klassikaline kohupiimakook esimeste maasikatega on vastupandamatu! Muidugi saab kooki valmistada ka muude hooajamarjadega.

10 tk
Valmistusaeg 40 minutit + 35–42 minutit ahjus

Põhi:
125 g võid
0,5 dl suhkrut
1 väike muna
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
3 dl nisujahu

Kate:
500 g kohupiima
1 dl hapukoort
2 sl sulatatud võid
1 sidruni riivitud koor
näpuotsaga soola
2 muna
1 dl suhkrut

Katteks:
300 g maasikaid
3 dl sõstra-, jõhvika- vm mahla
1,5 dl tarretisesuhkrut

Vahusta või suhkruga. Lisa muna, vanillisuhkur, sool ja jahu. Sega tainaks. Suru 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Küpseta 180kraadises ahjus 10–12 minutit. Sega kohupiima hulka hapukoor, sulatatud või, sidrunikoor ja sool. Vahusta munad suhkruga ja sega täidisesse. Tõsta eelküpsetatud põhjale ja küpseta 25–30 minutit. Lase täiesti jahtuda. Tükelda maasikad ja lao koogile. Kuumuta mahl peaaegu keemiseni, sega hulka tarretisesuhkur ja kuumuta segades, kuni vedelik on selge. Lase veidi jahtuda ja tõsta maasikatele. Pane külmkappi tarduma.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?