Eesti toidu aeg

Pille Enden, 25. jaanuar 2017

Lihtsad selged maitsed on üha enam hinnas. Selle aluseks on hea puhas tooraine, mis kasvanud ja küpsenud siinsamas. Just Eesti sünnipäevakuul võiks au sees olla ehedast kodumaisest toorainest valmistatud road.

Munajuust Jaan Heinmaa

Munajuust

Kuuele, u 500 g
Soome päritolu munajuust on mahe ja pehme, sobib nii võileivale kui magustoiduga. Süüa võib seda kas kohe peale nõrutamist või üleküpsetatult. Ahjusoe juust on eriti maitsev koos muraka- või mustasõstramoosiga.
Valmistusaeg 1 tund + öö nõrgumiseks + 10–12 minutit ahjus

1,5 l täispiima
0,75 l hapupiima
1 dl hapukoort
2 muna
1,5 tl soola
1 munakollane

Kuumuta piim kastrulis peaaegu keemiseni, nii et see aurab, kuid ei mulise.
Klopi munad lahti ja sega hapupiima ja hapukoorega, kalla kuuma piima sisse. Kuumuta segu uuesti peaaegu keemiseni ja seni, kuni eralduvad tahke mass ja vadak. Võta pott pliidilt, kata kaanega ja lase 30 minutit seista.
Tõsta tekkinud juustumass vahukulbiga kaussi, sega hulka sool (ja suhkur) ning soovi korral meelepärased lisandid. Pane nüüd marliga kaetud sõelale, keera marli ääred massile peale ja aseta peale raskus, pane järgmise päevani jahedasse seisma. Nüüd sobib juust näiteks leivale määrimiseks.
Üleküpsetamiseks tõsta nõrutatud juustumass ahjuvormi või -plaadile küpsetuspaberile. Munakollane klopi lahti ja määri juustu peale. Küpseta 250-kraadises ahjus 10–12 minutit, kuni juust pealt õrnalt pruunistub. Serveeri kuumalt või lase jahtuda.

Rukkipannkoogid suitsulõhe ja munaga Jaan Heinmaa

Rukkipannkoogid suitsulõhe ja munaga

6 tk
Pannkoogid võid valmistada ka ainult rukkijahust või hoopis gluteenivabast toortatrajahust. Oluline on jälgida, et muna liiga tahkeks ei küpseks.
Valmistusaeg 20 minutit + 1 tund taina paisumiseks + 6–8 minutit ahjus

0,75 dl rukkijahu
0,75 dl nisujahu
0,5 tl soola
1 tl köömneid
4 muna
2 dl heledat õlut
2 sl sulatatud võid või õli
õli praadimiseks

Täidis:
150 g külmsuitsulõhet
6 muna
1 punane sibul
hakitud tilli
soola, pipart

Sega jahud, sool ja köömned. Klopi munad koos õllega lahti ja sega juurde sulavõi. Klopi hulka kuivained ja pane 1 tunniks külmkappi. Õhukesed pannkoogid prae suurel pannil õlis mõlemalt poolt küpseks.
Kuumuta ahi 220 kraadini. Pane pannkoogid ahjuplaadile küpsetuspaberile, lao igale pannkoogile ringis lõheviilud, nii et keskelt jääb tühjaks – sinna löö ettevaatlikult muna. Hõõru munavalget natuke äärtele ja keera pannkoogi ääred täidisele peale. Küpseta 6–8 minutit, kuni valge on hüübinud ja kollane veel pehme. Maitsesta soola ja pipraga, serveeri sibulaviilude ja hakitud tilliga.

Rukkipasta peedipestoga Jaan Heinmaa

Rukkipasta peedipestoga

Neljale
Isevalmistatud rukkijahupasta koos peedipestoga maitseb luksuslikult. Pasta on hea samal päeval ära teha.
Valmistusaeg 35 minutit + 30 minutit seismiseks + 40–50 minutit ahjus

2 dl rukkijahu
0,5 dl nisujahu
0,5 tl soola
1 suur muna
0,5 dl vett
1 sl õli
serveerimiseks oliiviõli, riivitud juustu ja musta pipart

Röstitud peedi pesto:
1 keskmine peet (u 200 g)
3 küüslauguküünt
1 dl röstitud päevalilleseemneid
1 dl riivitud kõvemat juustu
1 dl rapsiõli
1–2 sl sidrunimahla
soola, pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori peet ja tükelda 1–2 cm kuubikuteks, paki fooliumisse. Küpseta ahjus 40–50 minutit, jahuta.
Sega jahud soolaga ja kuhja kaussi, tee keskele süvend, kuhu löö muna ja vala vesi. Sega ja sõtku elastseks tainaks. Lase tainal 30 minutit seista, rulli jahusel laual võimalikult õhukeseks ja lõika 7–8 mm laiused ribad.
Pesto jaoks pane kõik ained (v.a õli) blenderisse või saumikserda püreeks, sega hulka õli. Kui pesto on liiga paks, lisa veidi vett.
Aja vesi suures kastrulis keema, lisa sool ja 1 sl õli. Pane vette pasta ja keeda 5–6 minutit, nõruta ja sega pestoga. Tõsta taldrikutesse, nirista peale veidi oliiviõli, riivi juustu ja jahvata musta pipart.

Kaalika-kruubisupp kahe lihaga Jaan Heinmaa

Kaalika-kruubisupp kahe lihaga

Kuuele
Aimatava suitsumaitsega supp on tõhusalt toitev ja sisaldab lisaks lihale rohkelt juurikaid.
Valmistusaeg 1,5 tundi + 15–20 minutit ahjus

0,5 kg kondiga lambaliha
0,5 kg kondiga suitsuliha
3 l vett
1 porgand
1 sibul
2–3 vürtsitera
5–6 pipratera
2 küüslauguküünt
1,5 dl kruupe
100 g juursellerit
2 porgandit
750 g kaalikat
2 hapukurki
soola
maitserohelist serveerimiseks

Puljongi jaoks pane lambaliha ja suitsuliha külma veega keema. Eemalda vaht, lisa kooritud porgand ja sibul ning küüslauguküüned. Lisa ka vürtsid ning keeda tasasel tulel 30 minutit. Nüüd lisa pestud kruubid ja keeda veel 30 minutit. Pane juurde kuubikuteks lõigatud juurseller, porgandid ja kaalikas. Tõsta kondid välja ja eemalda neilt liha. Keeda, kuni köögiviljad on enam-vähem pehmed, lisa tükeldatud hapukurgid ja maitsesta soolaga. Keeda veel 5–6 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Pane liha potti tagasi. Serveeri suppi hakitud maitserohelisega.

Köögivilja-suitsuliha hautisega täidetud kõrvits Jaan Heinmaa

Köögivilja-suitsuliha hautisega täidetud kõrvits

Neljale
Kõrvitsas valminud hautis näeb laual efektne välja, küpsenud kõrvitsat saab ka taldrikule lisaks tõsta. Hautise võid teha ka ühte suuremasse kõrvitsasse, siis pikenda mõlemal korral küpsetamisaega.
Valmistusaeg 1 tund + 1 öö leotamiseks + 40 minutit ahjus

2 väikest kõrvitsat (à 1 kg)
õli
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 porgandit
200 g juursellerit
2–3 kartulit
2 sl jahu
4–5 dl köögiviljapuljongit
500 g suitsuliha, nt ribi
100 g šampinjone
2 dl kuivatatud põldube või 1 purk (420 g) valgeid konservube
soola, pipart
2–3 tüümianioksa

Pane oad eelmisel õhtul likku, kalla leotusvesi ära ja hauta oad vees peaaegu pehmeks, u 25–30 minutit. Lõika kõrvitsatelt kaas pealt ja kaabi seemned välja. Määri seest õliga ja maitsesta soola-pipraga. Pane kaas peale tagasi ja küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit. Tõsta ahjust välja.
Koori ja haki sibul ja küüslauk, kuumuta õlis 3–4 minuti. Lõika porgand, seller ja kartulid kuubikuteks, pruunista õlis, lisa jahu ja kuumuta läbi. Lisa puljong ja suitsuliha, kuumuta keemiseni. Eralda liha kontidelt, tükelda ja pane hautisesse tagasi. Eraldi pannil kuumuta läbi seeneviilud, lisa oad. Lisa kõik hautisesse, maitsesta soola ja pipraga, lisa tüümian. Tõsta hautis kõrvitsatesse, pane kaas peale ja küpseta ahjus veel 15 minutit.

Pehme kaerakook õunte ja lehmakommidega Jaan Heinmaa

Pehme kaerakook õunte ja lehmakommidega

8 tk
Pehme ja mahlane kook saab lehmakommidest mõnusa magusa maitse lisaks.
Valmistusaeg 20 minutit + 35–40 minutit ahjus

2 muna
1,5 dl suhkrut
näpuotsaga soola
2 dl hapukoort
1 dl rapsiõli
3 dl täistera-kaerajahu
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
võid vormi määrimiseks

Kate:
6 keskmist õuna
150 g lehmakomme
50 g võid

Klopi munad suhkru ja soolaga lahti, sega hulka hapukoor ja õli. Sega jahud küpsetuspulbriga ja siis ülejäänud ainetega. Vooderda 23–24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, määri servad võiga. Vala tainas vormi.
Katteks puhasta õunad südamikest, lõika väikesteks tükkideks, pane tainale. Viiluta lehmakommid ja pane õuntele. Kõige peale lao võiviilud. Küpseta kooki 180 kraadi juures 35–40 minutit.

Kodujuustu-vaarikakook musta leiva põhjal Jaan Heinmaa

Kodujuustu-vaarikakook musta leiva põhjal

10 tk
Must leib on tervislik põnev vaheldus küpsistest või muretainast koogipõhjale ja tõstab mahedat täidist suurepäraselt esile.
Valmistusaeg 20 minutit + 40–45 minutit ahjus

Põhi:
5 viilu musta leiba (u 175 g)
1 dl suhkrut
50 g võid

Täidis:
250 g kodujuustu
150 g hapukoort
2 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
4 dl külmutatud vaarikaid (u 200 g)

Põhja jaoks purusta leib köögikombainis ja sega hulka suhkur. Sulata või ja sega leivapuruga. Suru mass tihedalt 22 cm lahtikäiva vormi põhja küpsetuspaberile.
Sega kodujuust, hapukoor, lahtiklopitud munad, suhkur ja vanillisuhkur. Sega õrnalt hulka vaarikad ja vala segu vormi. Küpseta 190-kraadises ahjus 40–45 minutit.

Küpsisekook pähklite ja seemnetega Jaan Heinmaa

Küpsisekook pähklite ja seemnetega

10 tk
Rohkelt šokolaadi, kondenspiima, pähkleid, seemneid ja kuivatatud marju-puuvilju sisaldav küpsisekook on tõsiseltvõetav magusapomm.
Valmistusaeg 20 minutit + vähemalt 2 tundi külmkapis

400 g küpsiseid
150 g kuivatatud kirsse ja/või jõhvikaid
50 g sarapuupähkleid
2 dl röstitud lina-, kanepi- ja kõrvitsaseemneid
100 g võid
100 g mõru šokolaadi
250 g suhkruga kondenspiima
3 sl Vana Tallinna likööri (rummi või brändit)

Esmalt purusta küpsised. Sega juurde kirsid, pähklid ja seemned. Sulata või ja šokolaad kastrulis, sega hulka kondenspiim. Lisa liköör ja sega ühtlaseks, vala küpsisesegule, sega hästi läbi. Saadud mass tõsta toidukilega kaetud vormi, suru tihedalt kokku ja pane külmikusse vähemalt kaheks tunniks, võimalusel kogu ööks. Kummuta kook vormist ja lõika viiludeks.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?