ÕPETLIK FOTOLUGU | Kuldse ja küllusliku pärja valmistamine samm-sammult

Ingrid Sembach-Hõbemägi, 1. detsember 2021

Jõulud on meil aasta pimedaim aeg. Mõnel pool tähistatakse aga talvisel pööripäeval valguse võitu pimeduse üle. Pärsia aladel söödi sel puhul granaatõunu, millel on sümboolne tähendus – juutide pärimuses oli Eedeni aias keelatud viljana tuntud õun hoopis granaatõun, Vana-Kreekas ja Roomas viitas see mari (botaaniliselt on tegu marjaga!) viljakusele.

Pärja aluseks kasutas meisterflorist Ahti Lyra niisutatud oasist ehk aluskäsna, mille kattis traataasaga alusele kinnitatud kuivatatud magnoolialehtede ning lehisekäbisid täis okstega. Magnoolia asemel võib kasutada ka tamme- või pöögilehti, samuti teha aluse samblast või õlgedest. Tähtis on, et see oleks piisavalt jäme, tugev ja tihe, et peale­seatavale raskusele vastu peaks. ­Pidulikkuse rõhutamiseks lisab Ahti lehtedele pihustatud liimile lehtkulda, kuid sama hästi sobib ka kuldne akrüülvärv.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte tasuta
Oled juba lugeja?