KERGE KALAPÄEV! Kaheksa kevadist retsepti mereandidest

Pille Enden, 1. aprill 2021

Värske kala valik meie poelettidel on üsna hea ning lahkelt leidub ka eksootilisemaid mereande. Kala on kerge ja tervislik, lihtsalt-kiirelt valmiv ega vaja juurde palju muud ja erilist – puhtal hõrgul maitsel võib särada lasta! 

Kreveti-salativrapid (Jaan Heinmaa)

Kreveti-salativrapid
Kerge suupiste, milles veidi vürtsikate krevettide ja köögivilja ning krõmpsu salati kõrval annab maitset maapähklikaste, sobib kevadisele lauale kui valatud. Siia salatisse sobivad nii hiid- kui ka väikesed krevetid. Roa valmistamine läheb väga kiirelt ja hõlpsalt, kui kõik komponendid on eelnevalt ette valmistatud.

kuuele 
Valmistusaeg 20 minutit

1 punane tšillikaun
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 cm jupp ingverit
1 punane paprika
100 g suvikõrvitsat
1 suurem porgand
400 g kooritud krevette
1 sl oliiviõli
3 sl sojakastet
2 sl hakitud murulauku
soola, musta pipart
2 pisikest Rooma salatit vm krõmpsu salatilehte

Maapähklikaste:
2 sl maapähklivõid
2 sl riisiäädikat
3 sl kookospiima
3 sl sojakastet
2 sl mett
2 cm jupp ingverit
1 küüslauguküüs

Sega kastmeks maapähklivõi, riisiäädikas, kookospiim, sojakaste, mesi, riivitud ingver ja küüslauguküüs. Kui kaste on liiga paks, lisa 1–2 sl kuuma vett. Kastme ained võib ka saumikseriga ühtlaseks töödelda. 
Valmista ette köögiviljad ja maitseandjad. Haki tšilli ja sibul, purusta küüslauk, riivi ingver. Poolita paprika, eemalda südamik ja lõika tikkudeks. Lõika suvikõrvits ja kooritud porgand tikkudeks või tõmba julienne-lõikuriga peened ribad.
Vala 1 sl õli pannile, aja kuumaks ja prae krevetid selles 2–3 minutiga mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta pannilt ära.
Pane pannile tšilli, ingver ja sibul ning kuumuta 1 minut. Lisa suvikõrvits ja sojakaste, kuumuta segades veel 1 minut. Lisa porgand, küüslauk, paprika ja hakitud murulauk. Kuumuta 2–3 minutit, kuni köögiviljad pehmenevad, kuid jäävad siiski krõmpsuks. Maitsesta segu soola ja pipraga. Pane krevetid pannile tagasi ja kuumuta kiiresti koos köögiviljaseguga läbi.
Lao salatilehed vaagnale, tõsta köögivilja-krevetisegu peale ja serveeri kohe koos dipikastmega.

Või ja parmesaniga küpsetatud kammkarbid (Jaan Heinmaa)

Või ja parmesaniga küpsetatud kammkarbid  
Hõrgud krõbeda kattega kammkarpid on tõeline gurmeeamps. Ja kreemine hernepüree lisab kevadist värvi ning värsket maitset.

kahele
Valmistusaeg 25 minutit + 10–14 minutit ahjus 

6–8 kammkarpi
4 sl sulatatud võid
3 küüslauguküünt
0,75 dl pankot või riivsaia 
3 sl riivitud parmesani

Hernepüree:
200 g külmutatud herneid 
1 küüslauguküüs
1 sl võid
2–3 sl köögikoort 
soola, musta pipart 

Kuumuta ahi 220 kraadini. Sega kausis sulavõi  ja purustatud küüslauk. Teises kausis sega riivsai ja 2 sl riivjuustu. Patsuta kammkarbid majapidamispaberiga kuivaks. Kasta võisegusse ja siis paneeri panko-parmesani segus igast küljest.
Pane küpsetusvormi, jäta vahed vahele.Vala ettevaatlikult ülejäänud või kammkarpide vahele ja ümber, aga mitte peale.
Puista peale ülejäänud juust ja küpseta 10–14 minutit, sõltuvalt suurusest.
Vahepeal pane herned keeva soolakasse vette keema. Keeda 7-8 minutiga pehmeks. Kurna keeduvesi ära, kalla herned saumikseri kannu, lisa hakitud küüslauk, või ja koor ning töötle kreemiseks püreeks. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri kammkarpe hernepüreega.

Koorene lõhe-köögiviljasupp (Jaan Heinmaa)

Koorene lõhe-köögiviljasupp
Klassikaline kalasupp punase kala ja koorese leemega maitseb alati hästi. Supi võib valmistada ka valge kalaga. Köögikoor, mis oma rasvasisalduselt jääb kohvi-ja vahukoore vahele, annab just paraja rammususe.

neljale
Valmistusaeg 35 minutit

4 kartulit
2 porgandit 
1 sibul
2 küüslauguküünt
100 g fenkolit
2 sl õli
8–10 dl vett 
2,5 dl köögikoort
6–7 musta pipra tera
2 loorberilehte
2 sl magusat tšillikastet
500 g lõhe- või forellifileed
2 sl hakitud tilli
1,5 sl kappareid 
soola

Koori kartulid ja porgandid ning lõika viiludeks. Koori ja haki sibul ning küüslauk. Haki fenkol. Kuumuta köögivilju potis õlis minut-paar. Kalla juurde vesi ja koor, lisa pipar, loorber ja tšillikaste. Keeda 12–15 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Maitsesta soolaga.
Eemalda lõhel luud ja nahk. Lõika kala kuubikuteks ja pane supisse. Hauta nõrgal tulel umbes 5 minutit, kuni kala on küps. Lisa ka till ja kapparid.

Praetud meritint kodujuustusalatiga (Jaan Heinmaa)

Praetud meritint kodujuustusalatiga
Meritindi püügiaega ei maksa maha magada, sest seda maitsvat kala saabki nautida väga lühikest aega. Kala ise on valge lihaga, hõrk ja lõhnab värske kurgi järele, kõige maitsvam on kohe peale pannilt võtmist. Ja pannilt tuleb see vaid mõne minutiga, nii et kõik lisandid võiksid selleks ajaks juba valmis olla. Koos kodujuustusalati ja soovi korral ka keedukartulitega on see lihtne ja kodune kevadine roog. 

neljale
Valmistusaeg 35 minutit

600 g meritinti
1 dl rukkijahu
õli praadimiseks

Kodujuustukaste:
300 g kodujuustu
pundike murulauku
1 avokaado 
1 keedetud muna
1 sl sidrunimahla
soola, musta pipart

Puhasta kalad. Esmalt lõika pea selja ja siis kõhu poolt lahti ning tõmba ära  koos sisikonnaga. Lõika kõht lahti, eemalda niisk ja puhasta kõhuõõs. Kalamarja võid sisse jätta – siis ära kõhuõõnt lahti lõika, vaid urgitse noaotsaga välja ujupõis.
Sega kodujuustu hulka hakitud murulauk, hakitud avokaado ja muna. Maitsesta soola ja sidrunimahlaga.
Veereta kalu soola ja pipraga maitsestatud jahus. Prae pannil õlis mõlemalt poolt kiirelt, 1–2 minutiga kuldpruuniks.
Serveeri juurde kodujuustukaste ja soovi korral ka keedetud kartuleid.

Pähklised räimepihvid mitme kapsaga (Jaan Heinmaa)

Pähklised räimepihvid mitme kapsaga
Rahvuskala räim maitseb hästi mitmel moel – aga pihvina, milles veel toorjuustu, tuleb eriti mahlakas. Oma mõnusat maitset lisavad pähklid. Kapsad sobivad lisandiks suurepäraselt ja need saab koos räimedega ahju panna. Toitvama roa saamiseks võib juurde valmistada köögiviljapüree.

neljale
Valmistusaeg 20 minutit + 15 minutit ahjus

500 g räimefileesid
soola, musta pipart

Täidis: 
4–5 sl hakitud tilli
4–5 sl hakitud murulauku
1–2 tl riivitud sidrunikoort
150 g maitsestamata toorjuustu

Pähklikate:
0,5 dl Kreeka pähkleid
0,5 dl India pähkleid
0,5 dl riivsaia
2 sl pehmet võid

Kapsad seemneseguga: 
200 g brokolit
200 g lillkapsast
1 sl rapsiõli
1 dl seemnesegu (kõrvitsa-, päevalille-, seesamiseemneid)
0,5 dl sidrunimahla
1 sl hakitud tilli 
1 sl hakitud murulauku

Tupsuta räimefileed majapidamispaberiga kuivaks ja pane pooled neist küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nahapool all. Maitsesta soola ja pipraga. 
Haki till ja murulauk. Sega ürdid ja sidrunikoor toorjuustuga, maitsesta soolaga. Määri segu pooltele fileedele ja täidiseta fileed pane peale. 
Haki pähklid jämedalt, sega riivsaia ja pehme võiga, puista kaladele.
Lõika kapsad umbes 5 mm paksusteks viiludeks. Pane ahjuplaadile kalade juurde, pintselda õliga ja maitsesta soola-pipraga. Puista peale seemneid. Küpseta 225-kraadises ahjus 15 minutit. Nirista üle sidrunimahlaga ja puista peale hakitud ürte.

Võis ja veinis pošeeritud kala ja spargel (Jaan Heinmaa)

Võis ja veinis pošeeritud kala ja spargel
Võis ja veinis küpsenud valge kala on dekadentlik roog, mille iga suutäis pakub naudingut! Valge kala ja või – juba niigi võrratu paar. Kevadine spargel, mis koos kalaga valmis küpseb, täiendab seda hõrku kooslust veelgi ja on täiesti piisav lisandiks. Pošeerimine on õrnalt keetmine, nii et keeduleem vaevalt väreleb.

neljale
Valmistusaeg 20–25 minutit 

200 g võid
1 dl kuiva valget veini
0,5 sidruni mahl 
1 küüslauguküüs
1 tüümianioks
600 g nahata valge kala fileed (nt koha)
350 g sparglit
sidrunisektoreid serveerimiseks

Kuumuta või, vein, 2–3 sl sidrunimahla, hakitud küüslauk ja tüümianioks laiema põhjaga kastrulis või kõrgema äärega pannil peaaegu keemiseni. Lõika kalafilee tükkideks ja maitsesta soola-pipraga. Alanda pliidi kuumust nii palju, et või-veinisegu vaevalt väreleb. 
Murra sparglivartelt puitunud osa ära. Pane kalatükid ja spargel või-veinisegusse ja kuumuta nõrgal tulel 10–15 minutit. Serveeri kala spargli, võikastme ja sidrunisektoritega.

Ahjus küpsetatud tsitrusemaitseline koha (Jaan Heinmaa)

Ahjus küpsetatud tsitrusemaitseline koha 
Tervet kala on väga lihtne valmistada ja see maitseb imehea. Kala saab maitset vaid sidrunist ja laimist ning säilitab meeldivalt puhta ja õrna maitse. Seni, kuni kala küpseb, jõuab valmis teha lisandid-kastmed ja soovi korral ka värske salati, kartulipüree või riisi. 

neljale
Valmistusaeg 20 minutit + 30 minutit ahjus

1–1,2 kg roogitud koha
meresoola
1 sidrun 
1 laim
4 tüümianioksa 
2 sl oliiviõli

Tüümianivõi:
50 g võid
0,5 dl hakitud tüümiani
0,5 sl riivitud sidrunukoort

Jogurtikaste:
200 g maitsestamata  jogurtit
1 sl sidrunimahla
1 purustatud küüslauguküüs
soola, musta pipart

Kuivata kala majapidamis­paberiga. Tee nahasse umbes ­­3 cm tagant sisselõiked, hõõru nahk ja kõhuõõs soolaga sisse. Kõhu­õõnde pane tüümianioksi ning õhukesi laimi- ja sidruniviile. Sisselõigetesse või nende peale pane sidruni- ja laimiviile. Nirista peale õli ja soovi korral seo kala nööriga kokku. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes ­30 minuti jooksul küpseks.
Vahepeal valmista tüümianivõi. Sulata või, sega hulka hakitud tüümian ja riivitud sidrunikoor.
Sega jogurtikastme ained. Serveeri kala tüümianivõi ja jogurtikastmega.

Ahjulõhe kurgi ja juustukattega (Jaan Heinmaa)

Ahjulõhe kurgi ja juustukattega
Hapukoore-juustukatte all küpsenud lõhe jääb mõnusalt mahlane, saades maitset kurgist, sibulast ja meest. Hapukoore ja juustu asemel võib katteks panna valmis juustuga dipikastet. Koos lõhega saab ahju pista õliga segatud ja soola-pipraga maitsestatud kartulisektorid, ka need küpsevad selle ajaga valmis.

neljale
Valmistusaeg 10 minutit + 25–30 minutit ahjus

600–700 g lõhefileed 
1 sl õli 
2–3 marineeritud kurki
2 rohesibula vart
1 dl hakitud tilli 
3 dl  hapukoort
1 dl riivitud parmesani vm kõva juustu  
1 dl vahukoort 
2 sl vedelat mett
soola, musta pipart

Eemalda lõhefileest luud ja pane kala, nahapool all, õliga määritud ahjuvormi. Maitsesta soola ja pipraga. Pane kalale hakitud kurk, roheline sibul ja till. Sega hapukoore hulka peene riiviga riivitud juust, vahukoor ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kalale ja nirista peale mesi. 
Küpseta 225-kraadises ahjus 25–30 minutit, sõltuvalt filee paksusest. Serveeri värske salati või/ja kartulisektoritega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?