Kodune kompostikast Bokashi annab jäätmetele väärtuse

Ingrid Sembach-Hõbemägi , 1. veebruar 2021

Aastasadu on inimesed taime- ja toidujäätmeid kompostinud, kuid enamasti on see olnud siiski aiamaapidajate privileeg. Tubastes tingimustes saab aga ühe võimalusena appi võtta ka Koreas ja Jaapanis ammu tuntud lagundamisviisi, mida maailm tunneb bokashi nime all.

Bokashi pole siiski biojäätmete kompostimine selle klassikalises tähenduses. Need kaks protsessi erinevad esmajoones selle poolest, kuidas jäätmeid lagundatakse. Kui tavalises kompostihunnikus teevad seda mullamikroobid soojuse, niiskuse ja hapniku toel, siis bokashi toimib anaeroobsel põhimõttel ja hoopis teistsuguste mikroorganismide abiga. Lisaks sellele ei panda kompostihunnikusse liha- ega piimatoodete jääke, kuid bokashi meetodil saab vabaneda ka nendest.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?