SUVEMARJU IGASSE ROOGA | 8 retsepti, kuhu küpsed marjad hästi sobivad

Pille Enden, 1. juuli 2020

Suvemarjade aeg on käes – nüüd ei tohi lasta küll päevagi kaotsi minna! Kui põõsad ja metsaalune meile heldelt oma vilju pakuvad, saab küpseid marju panna kõikvõimalikesse roogadesse – salatitesse, suupistetesse, kala- ja lihatoitudesse ning loomulikult kookidesse ja magustoitudesse.

Caprese korvikesed
Neljale

Mõnus suupiste on ajendatud kuulsast Itaalia Capri salatist. Korvikesi võib valmistada kergeks õhtueineks oma perele või külalistele grillilt tulevaid hõrgutisi oodates. Saiad koos toorjuustuga saab varem valmis küpsetada ja täita vahetult enne serveerimist. Mozzarella asemel sobib täidisesse panna ka pikantsemat valgehallitusjuustu või soolasemat fetat.

Caprese korvikesed (Jaan Heinmaa)

Valmistusaeg 20 minutit + 10–12 minutit ahjus

8 neljakandilist saiaviilu
0,5 dl oliiviõli
5 sl maitsestamata või ürtidega toorjuustu
2 küüslauguküünt
1,5 sl hakitud basiilikulehti
120 g mozzarellat
120 g kirsstomateid
8–12 maasikat
soola, musta pipart

Serveerimiseks:
oliiviõli, palsamiäädikat ja basiilikulehti

Kuumuta ahi 180 kraadini. Lõika saiaviiludelt koorik ära ja rulli viilud tainarulliga õhukeseks. Pintselda mõlemalt poolt oliiviõliga ja pane muffinipanni pesadesse.
Sega toorjuustu hulka purustatud küüslauk ja hakitud basiilik ning maitsesta soola-pipraga. Tõsta iga korvi põhja toorjuustu. Pane ahju ja küpseta 10–12 minutit, kuni sai on krõbe. Võta ahjust ja tõsta vormist välja restile jahtuma.
Enne serveerimist täida korvikesed mozzarellaviilude ning tomati- ja maasikasektoritega. Maitsesta soola ja pipraga, nirista peale veidi oliiviõli ja palsamiäädikat ning pane peale basiilikulehed.

Kanasalat maasikate ja peekoniga (Jaan Heinmaa)

Kanasalat maasikate ja peekoniga
Neljale

Salat kana, peekoni ja maasikatega pakub mitut maitset – soolast, magusat ja hapukat. Roheline salat annab roale värskust ja pähklid lisavad krõmpsu. Teriyaki kastme asemel võib kana maitsestada lihtsalt soola-pipraga või muul meelepärasel moel.

Valmistusaeg 25 minutit

2 dl Kreeka pähkleid
5 toorsuitsupeekoni viilu
400 g ( umbes 2) kanafileed
2 sl Teriyaki kastet
150 g rohelist salatit, salatilehtede segu või beebispinatit
200 g maasikaid

Kaste:
1 sl mett
0,5 dl värskelt pressitud apelsinimahla
2 tl riivitud apelsinikoort
1–1,5 sl palsamiäädikat
2 küüslauguküünt
4 sl oliiviõli
soola, musta pipart

Töötle kastme ained, v.a õli, saumikseriga või kombainis ühtlaseks. Aeglasel kiirusel mikserdamist jätkates nirista hulka õli. Maitsesta soola ja pipraga ning pane kuni salati valmimiseni külmkappi.
Rösti pähklid kuival pannil ja haki jämedalt. Pruunista pannil peekoniviilud ja tõsta majapidamispaberile. Lõika kanafilee 1 cm ribadeks, prae peekonirasvas 3–4 minutit kummaltki poolt ja maitsesta Teriyaki kastmega. Tõsta pannilt ära. Kanafilee võib praadida ka tervena (6–8 minutit kummaltki poolt) ja lõigata siis ribadeks.
Pane kaussi või vaagnale salatilehed, kanatükid, väiksemaks tükeldatud peekon, röstitud pähklid ja viilutatud maasikad. Loksuta salatikaste läbi ja nirista salatile. Serveeri kohe.

Vaarika ja Brie juustu salat (Jaan Heinmaa)

Vaarika ja Brie juustu salat
Neljale

Üsna lihtsalt valmiv salat küpsete vaarikate ja valgehallitusjuustuga maitseb lausa luksuslikult. Sobib nii kergeks õhtueineks kui lõunasöögiks, aga ka grillroogade lisandiks.

Valmistusaeg 15 minutit

1 dl kõrvitsaseemneid
400 g värsket kurki
180 g Brie juustu
1 punane sibul
200 g salati- ja/või spinatilehti
300 g vaarikaid
4 sl palsamikreemi

Vinegrettkaste:
3 sl oliiviõli
1 sl õunaäädikat
1 tl mett
soola, musta pipart

Sega kastmeks oliiviõli ja õunaäädikas, maitsesta mee, soola ja pipraga. Rösti kõrvitsaseemned kuival pannil. Lõika kurk ja juust viiludeks, kooritud sibul õhukesteks ratasteks. Sega salatilehed kastmega ja pane vaagnale. Pane salatile juustu- ja kurgiviilud, vaarikad ning pähklid. Nirista peale palsamikreemi ja serveeri kohe.

Ahjulõhe mustikate ja kapsastega (Jaan Heinmaa)

Ahjulõhe mustikate ja kapsastega

Neljale

Mustikatega koos küpsenud lõhe saab meeldivalt mahlane, kala kõrval küpsenud kapsad on sobivaks lisandiks.

Valmistusaeg 20 minutit + 25 minutit ahjus

600–700 g nahaga lõhefileed
1 väike lillkapsas
200 g minibrokoleid e brokolinisid
2 dl mustikaid
5 sl oliiviõli
0,5 dl hakitud basiilikut
2 küüslauguküünt
2 sl palsamiäädikat
2 sidrunit
soola, musta pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pane lõhefilee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja eemalda luud. Haki lillkapsas jämedalt, pane pannile lõhe kõrvale koos brokolinidega ning raputa peale soola-pipart.
Pane mustikad kaussi ja suru kahvliga veidi katki, aga mitte päris püreeks. Lisa 3 sl õli, basiilik, purustatud küüslauk, palsamiäädikas ning maitse järgi soola ja pipart. Sega läbi ja määri lõhele.
Sega 2 sl sidrunimahla 2 sl õliga ja nirista kapsastele ning lõhele. Lõika teine sidrun viiludeks ja aseta kapsastele. Küpseta 20–25 minutit. Keera peale grillrežiim ja küpseta 1–2 minutiga pealt pruuniks.

Budapesti rull (Jaan Heinmaa)

Budapesti rull
8 tk

Budapesti rull pole üldsegi pärit Budapestist, nagu arvata võiks, vaid hoopis Rootsist, kus selle hõrgutise auks on lausa oma päev. Pähklitega beseest ja vahukoorest saab laheda koogi, mida suvisel ajal erinevate marjadega valmistada. Kui rull kohe söömiseks ei lähe, siis võib vahukoore hulka segada 2–3 sl vanillikreemi- või vanillikastmepulbrit, see hoiab vahukoore tahkemana.

Valmistusaeg 30 minutit + 30–40 minutit ahjus

1 dl sarapuupähkleid
2 sl maisitärklist
4 munavalget
näpuotsaga soola
1,75 dl suhkrut

Täidis:
3–4 dl vahukoort
300 g marju (maasikaid, mustikaid, vaarikaid)
100 g valget šokolaadi
tuhksuhkrut

kaunistamiseks sidrunmelissi

Kuumuta ahi 175 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja mõõda sinna ruut mõõtudega 25 x 25 cm.
Jahvata pähklid ja sega hulka maisitärklis. Vahusta munavalged soolaga pehmeks vahuks, vahustamist jätkates lisa vähehaaval suhkur. Vahusta, kuni vaht on elastne ja tugev. Sega õrnalt hulka pähklisegu.
Tõsta vaht küpsetuspaberile ja silu ettemõõdetud raami ulatuses ühtlaseks. Vahu võib pritsida ka prits- või kilekotist ribadena, nii jääb see efektsem.
Küpseta 15–20 minutit, kuni besee on helepruun ja äärtest krõbe. Lülita ahi välja, tee uks lahti ja jäta besee 15–20 minutiks ahju. Võta ahjust, lase veidi jahtuda ja kummuta tuhksuhkruga kaetud küpsetuspaberile, eemalda ettevaatlikult pealmine küpsetuspaber.
Vahusta koor, määri rullile ja puista peale u 2/3 marjadest. Keera paberi abil rulli. Sulata šokolaad ja nirista rullile, puista peale tuhksuhkrut, kaunista marjade ja melissilehtedega.

Pehme mustikakook purukattega (Jaan Heinmaa)

Pehme mustikakook purukattega
10 tk

Pehme kook mustikate ja krõbeda kattega on hea kohvikõrvane. Just hapukad metsmustikad annavad koogile õige maitse! Koogi juurde võib pakkuda jäätist või vahukoort.

Valmistusaeg 25 minutit + 40–45 minutit ahjus

3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
100 g võid + vormi määrimiseks
1,5 dl suhkrut
2 keskmist muna,
1 dl hapukoort
2 tl vanillisuhkrut
250 g metsmustikaid

Katteks:
1 dl pruuni suhkrut
1,5 dl nisujahu
0,5 tl kaneeli
0,25 tl riivitud muskaati
4 sl sulatatud võid
1 dl hakitud Kreeka või sarapuupähkleid

Määri 20–22 cm lahtikäiv koogivorm võiga. Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kokku 3 dl jahu, küpsetuspulber ja sool.
Mikserda pehme või suhkruga vahule. Lisa toasoojad munad ja mikserda, kuni segu on ühtlane, siis sega hulka hapukoor ja vanillisuhkur. Lisa jahusegu ja sega ühtlaseks. Tõsta tainas vormi, silu pealt ja puista ühtlase kihina peale mustikad.
Sega purukatteks pruun suhkur, jahu, kaneel ja muskaat. Lisa sulatatud või, sega kahvliga puruks ja sega hulka pähklid. Puista puru ühtlaselt mustikatele.
Küpseta 40–45 minutit, kuni kook on pealt pruun. Jahuta 10 minutit vormis, siis eemalda vormilt äär ja jahuta täiesti. Serveeri vahukoore või vanillijäätisega.

Marjapudingud pehme beseega (Jaan Heinmaa)

Marjapudingud pehme beseega
5–6 tk

Vesivannil küpsenud puding on hea vaheldus marjakookidele. Pehme besee teeb maiuse efektseks ja värsketest marjadest püree lisab hapukat mekki.

Valmistusaeg 45 minutit + 35 minutit ahjus

1 dl suhkrut + 5 sl vormidesse puistamiseks
2 dl marju (vaarikaid, mustikaid, sõstraid)
2 suurt muna
3 sl nisujahu
0,5 sl riivitud sidrunikoort
näpuotsaga soola
3 sl sidrunimahla
1,25 dl piima
võid vormide määrimiseks

Marjapüree:
4 dl marju (vaarikaid, mustikaid, sõstraid)
0,75 dl suhkrut

Besee:
2 suurt munavalget
0,5 tl sidrunimahla
0,75 dl suhkrut

Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri 5–6 ramekiini (á 150 ml) võiga, puista üle suhkruga ja raputa liigne suhkur ära. Puista iga ramekiini põhja marju ja pane suuremasse ahjuvormi.
Eralda munavalged ja -kollased. Sega omavahel suhkur, jahu, sidrunikoor ja sool. Lisa sidrunimahl, piim ja munakollased ning klopi ühtlaseks.
Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Sega taina hulka ja jaga vormidesse. Vala kuum vesi ahjuvormi, nii et see ulatuks 2/3 ramekiini kõrguseni ja küpseta 30–35 minutit, kuni puding on pealt kuldpruun. Võta ahjust, lase 15 minutit vesivannil jahtuda ja tõsta siis ahjuvormist välja. Lase toatemperatuuril jahtuda ja pane siis vähemalt 3 tunniks külmkappi.
Marjapüree valmistamiseks töötle marjad ja suhkur saumikseriga ühtlaseks või tambi pudrunuiaga katki.
Besee jaoks vahusta munavalged koos sidrunimahlaga pehmeks vahuks, siis lisa suhkur ja vahusta tugevaks vahuks.
Lükka noaotsaga pudingu ääred vormist lahti ja kummuta taldrikutele. Pane munavalgevaht pritskotti ja pritsi igale koogile. Pruunista leeklambiga. Besee võib pruunistada ka ahjus, siis kuumuta ahi esmalt 230–235 kraadini, tõsta pudingud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pritsi peale besee ja küpseta 2 minutit. Serveeri kohe marjapüreega.

Vaarikatiramisu (Jaan Heinmaa)

Vaarikatiramisu
10 tk

Tiramisu maitseb küpsete magusate vaarikatega imehea, aga seda võib valmistada ka teiste suvemarjade või nende seguga. Küpsiste asemel võib koogi sisse panna ka keeksi, see tuleks eelnevalt ribadeks või kuubikuteks lõigata.

Valmistusaeg 20 minutit + 3 tundi külmkapis

500 g vaarikaid
400 g mascarponet või maitsestamata toorjuustu
2 dl vahukoort
2 ,5 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
24 Savoiard’i küpsist (Lady Fingers)
0,5 dl kanget kohvi
tuhksuhkrut

Püreesta 200 g vaarikaid 0,5 dl suhkruga. Soovi korral hõõru läbi peene sõela, et eemaldada seemned.
Sega mascarpone 1,5 dl suhkruga. Vahusta koor 0,5 dl suhkru ja vanillisuhkruga. Sega esmalt 3–4 sl vahustatud koorest mascarponega, siis sega hulka ülejäänu.
Lao pooled küpsistest 25 x 20 cm vormi põhja ja nirista peale kohvi. Määri küpsistele pool vaarikatoormoosist, siis tõsta peale pool mascarponekreemist ja silu ühtlaseks. Lao peale pool järelejäänud vaarikatest. Pane uuesti samad kihid: küpsised, kohv, moos, kreem ja vaarikad. Kata vorm kilega ja pane vähemalt 3 tunniks või üleöö külmkappi. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?